Mali Food Hub #5: Sve sto trebate znati o kucnom kompostiranju

Ako vas zanima zero-waste zivot ili samo zelite smanjiti svoj ekoloski otisak – pocnite kompostirati 

Jedan od jednostavnih nacina na koji svatko od nas moze doprinijeti zastiti okolisa i odrzivom razvoju je kucno kompostiranje. Upravo se toj temi posvecuje peto izdanje Malog Food Huba koje ce se odrzati u subotu, 1. prosinca od 11 do 14 sati u Travel&Technology Hubu Gacka 16.

Sto je to kompostiranje, zasto i kako kompostirati, sto je pozeljno koristiti, a sto valja izbjegavati, koje su razlike izmedju kompostiranja u posudi i vrtu – o svemu ovome na nadolazecem izdanju Malog Food Huba prica Cvijeta Biscevic i donosi savjete iz prve ruke.

Vise od trecine ukupnog otpada koji nastaje u domacinstvima organski je otpad ili biootpad koji se kucnim kompostiranjem moze lako i jednostavno ponovno iskoristiti kao sirovina. Upravo biootpad predstavlja neprocjenjiv resurs za izradu bioplina, gnojiva, biougljena, komposta i toplinske energije. Kucnim kompostiranjem, bilo u vlastitom vrtu, dvoristu, balkonu ili stanu, preuzimamo odgovornost za vlastiti otpad i tako, na vrlo konkretan nacin, doprinosimo ocuvanju okolisa i njegovoj regeneraciji.

Mali razgovori o kucnom kompostiranju na rasporedu su od 12 do 13 sati, nakon cega ce uslijediti Male radnje u sklopu kojih ce posjetitelji imati priliku nauciti kako napraviti vlastiti komposter od posude i otkriti male tajne pravilnog kompostiranja kod kuce. Svoju zdravu nabavku posjetitelji ce moci obaviti od 11 do 14 sati, kada ce Mali plac ponovno okupiti desetak lokalnih malih proizvodjaca koji uzgajaju i proizvode hranu na organski, ekoloski, biodinamicki ili permakulturni nacin.

Voditeljica 5. Malog Food Huba je Cvijeta Biscević, permakulturna aktivistica, predavacica i voditeljica radionica s profesionalnom pozadinom iz područja arhitekture. Od 2011. istrazuje prakticna rjesenja za odrzivu svakodnevicu, osnazivanje pojedinca i jacanje socijalne kohezije. Aktivno promice unapredjenje prehrambenog sustava kroz povecanje bioraznolikosti i regeneraciju krajolika – kako urbanog, tako i ruralnog. Sudjelovala je u pokretanju nekoliko inicijativa za urbano vrtlarstvo, a posebnu je strast razvila prema kompostiranju i mikroorganizmima.Mali plac na novim lokacijama u centru grada i Novom Zagrebu

Lokalne organske proizvode od sada mozete nabaviti srijedom u Centru Kaptol u Novoj Vesi i petkom u Supernovoj u Buzinu

Nakon brojnih ljetnih izdanja na otvorenom, jedinstvena mobilna trznica lokalnih organskih proizvoda malih proizvodjaca – Mali plac – seli na dvije nove lokacije. Tjedna zdrava nabavka domacih namirnica od sada ce se moci obaviti u strogom centru grada, ali i Novom Zagrebu.

U jesensko-zimskoj sezoni Mali plac odrzavat ce se srijedom u Centru Kaptol u Novoj Vesi i petkom u Supernovoj u Buzinu u svom vec poznatom after-work terminu, od 15 do 19 sati. Na novim lokacijama nastavit ce tako svakoga tjedna okupljati vise od deset malih proizvodjaca koji prodaju prirodno uzgojene lokalne proizvode iz vlastite proizvodnje.

Mali plac u zadnjih je sest godina postao poznati gastronomski projekt, prvenstveno zahvaljujuci svom mobilnom karakteru te selekciji OPG-ova i lokalnih proizvoda koji dolaze iz poznatog izvora i proizvedeni su na odrziv, ekoloski način, kao i posebnom pristupu kojim potice direktnu interakciju proizvodjaca i potrosaca, bez posrednika i prekupaca.

Tako se na Malom placu mozete povezati s pravom hranom, ali i ljudima koji ju proizvode, a uz zdravu nabavku, mozete i popricati s malim proizvodjacima te iz prve ruke doznati sve sto vas zanima o proizvodima koje kupujete.

Vrijeme je za najsarmantniju ljetnu (piknik) pricu u gradu

Jedna od najljepsih gradskih lokacija, dekice s pogledom na grad, opustena i intimna atmosfera, paleta domacih okusa s Malog placa, sretni i bosonogi ljudi...

Sve to ovoga kolovoza na Gornji grad ponovno donosi popularni Mali piknik, omiljeno dogadjanje svih onih koji provode ljeto na vrucem zagrebackom asfaltu. Ako trazite drugacije ljetno osvjezenje u Zagrebu ili samo zelite stisnuti malu pauzu usred radnog tjedna i sakriti se od gradske vreve, uzivati u jedinstvenom i sarmantnom ambijentu uz ljetne delicije koje stizu ravno iz ruku domacih OPG-ova, onda nikako ne propustite Mali piknik.

U ovoj maloj gastro-oazi mozete bosonogi predahnuti na dekicama s pogledom na grad, okupiti drage prijatelje ili izvesti svoj par na romantican spoj, uzivati sami ili u drustvu svog psa, izabrati nesto fino i zdravo s menija Malog placa, popiti koju casu domaceg vina i zaraditi koju mrlju... Sve one divne jednostavne stvari koje dolaze s (Malim) piknikom!

Mali piknik prepoznat je podjednako među Zagrepcanima i turistima, sto zbog intimnog formata i sarmantnog uredjenja, sto zbog koncepta koji spaja mobilnu trznicu lokalnih organskih namirnica s piknik-druzenjem.

Mali piknik odrzavat ce se na Gornjem gradu (park Bele IV, Vranicanijeva poljana) od 2. do 30. kolovoza, svakog cetvrtka u popodnevno-vecernjim satima (18 – 23 h).

Dogadjanje organizira Mali plac, a podrzava Turisticka zajednica Grada Zagreba.

Ponesite lezerno i dobro raspolozenje, to je sve sto vam treba!

Mali Food Hub #4: Uvod u permakulturu

Dobra prilika za upoznavanje s permakulturom i permakulturnim dizajnom

Ako vas zanima permakultura i permakulturni dizajn, onda nikako nemojte propustiti Mali Food Hub #4 koji se bavi upravo tom temom. Novo izdanje Malog Food Huba odrzat ce se u subotu, 28. travnja od 10 do 14 sati u Travel&Technology Hubu Gacka 16, a ovoga puta ce u suradnji sa Zelenom mrezom aktivističkih grupa – ZMAG uvesti sve zainteresirane u svijet permakulture.

Permakultura je multidisciplinarna metoda dizajniranja odrzivih i uravnotezenih sustava pomocu modela nadjenih u prirodi. Obuhvaca izrazito sirok spektar znanja i vjestina od uzgoja hrane, kreiranja odrzivih gradjevina, upravljanja vodom i energijom pa sve do oblikovanja odrzivih zajednica, kvalitetnijih medjuljudskih odnosa i pravednijih ekonomskih modela. Permakulturni dizajn pod kapom etike objedinjuje i povezuje razne aspekte zivota kako bi stvorio obilje, kako za nase drustvo tako i za cjelokupan ekosustav.

Male razgovore o permakulturi vodit ce Bruno Motik, ZMAG-ov permakulturni dizajner koji je svoju diplomu stekao pod mentorstvom Tonyja Andersena, poznatog danskog permakulturasa koji jos od 1970-ih godina pokrece razne permakulturne projekte diljem svijeta. Osim što vec godinama vodi tecajeve i radionice, Bruno permakulturu prakticira svakodnevno na svojem imanju u Vukomericu u blizini Recikliranog imanja gdje je sagradio pasivnu solarnu kucu od slame. Mali razgovori trajat ce od 12 do 13 sati, nakon cega ce uslijediti Male radnje sadnje u povisene gredice.

Svoju zdravu nabavku posjetitelji ce uobicajeno moci obaviti od 10 do 14 sati kada ce Mali plac ponovno okupiti desetak lokalnih malih proizvodjaca koji uzgajaju i proizvode hranu na organski, ekoloski, biodinamicki ili permakulturni nacin. Takodjer, na stolovima Slatko moje zeleno i OPG Pereglin nastavlja se razmjena starih sorti raznovrsnog sjemena, a stizu i prve ovogodisnje sadnice.

Zelena mreza aktivistickih grupa (ZMAG) udruga je koja okuplja organske vrtlare, prakticare primjenjivih tehnologija i ekoloskog graditeljstva, dizajnere permakulture, istrazivace pravednih socijalnih modela organizacije i ravnopravnih medjuljudskih odnosa te ekoloske aktiviste. U organizaciji ZMAG-a provodi se niz edukativnih programa na razne teme, medju ostalim i Permakulturna akademija te intenzivni 72-satni tecajevi permakulture. Takodjer, ZMAG odrzava i individualne tecajeve i radionice u suradnji s  udrugama, skolama i drugim suradnicima.

U Malim razgovorima i radnjama mogu besplatno sudjelovati svi zainteresirani uz prethodne prijave na e-mail info@mali-plac.org.

Program tecajeva i radionica za tekucu godinu: kalendar
Vise informacija: www.zmag.hr / Kontakt: info@zmag.hr

Mali Food Hub #3: Od planiranja i skiciranja vrta do gradnje povisenih vrtnih gredica

Kako dobro isplanirati vrt i napraviti povisene gredice

Trece izdanje Malog Food Huba odrzat ce se u subotu, 24. ozujka od 10 do 14 sati u Travel&Technology HUB-u Gacka16, a bit ce posveceno planiranju i skiciranju vrta te gradnji povisenih vrtnih gredica. U suradnji s Urbanom vrtlarkom – Andrejom Coh, Mali Food Hub ovoga puta pruzit ce tako svim vrtlarima pocetnicima priliku da nauce kako dobro isplanirati vrt, ali i kako napraviti svoju prvu povisenu gredicu.

Dobar plan vrta je dobar temelj za uspjesan i sretan vrt, bez obzira je li rijec o velikom ili malom, gradskom ili seoskom vrtu. Kako ga najjednostavnije napraviti i na sto sve treba pripaziti? U Malom Food Hubu ovog puta od 12 do 13 sati pricat ce se upravo o planiranju i skiciranju vrta i svih njegovih djelova u skladu s okolinom. Takodjer, u sklopu Malih razgovora moci cete izraditi svoje prve skice vrta te doznati kako napraviti dobar plan sadnje.

Od 13 do 14 sati slijede Male radnje u sklopu kojih ce Urbana vrtlarka pokazati sve faze gradnje dviju povisenih vrtnih gredica. Povisene vrtne gredice učinkovito su i organizirano rjesenje za svaki vrt, a savršene su za uzgoj na manjim parcelama ili nepogodnom tlu. Doslovno se mogu postaviti bilo gdje, lako se veličinom prilagođavaju prostorima i upravo su zato idealan izbor za sve one koji nemaju veliki vrt ili žele uzgajati povrće u gradu.

Svoju zdravu nabavku posjetitelji će uobicajeno moci obaviti od 10 do 14 sati kada će Mali plac ponovno okupiti desetak lokalnih i malih proizvođača koji uzgajaju i proizvode hranu na organski, ekološki, biodinamički ili permakulturni način. Takodjer, na stolovima Svijet O'Bilja, Slatko moje zeleno i OPG Pereglin nastavlja se razmjena starih sorti raznovrsnog sjemena, a stizu i prve ovogodisnje sadnice.

U Malim razgovorima i radnjama mogu besplatno sudjelovati svi zainteresirani uz prethodne prijave na e-mail info@mali-plac.org.

Mali Food Hub #2: Velika razmjena sjemena ZMAG-a uz razgovore o bioraznolikosti i kucnom sjemenarstvu

Bioraznolikost je vazna: sve pocinje od sjemena

Drugo izdanje Malog Food Huba odrzat ce se u subotu, 24. veljace od 10 do 14 sati u Travel&Technology HUB-u Gacka16, a ovoga puta u fokusu ce biti Velika razmjena sjemena ZMAG / Recikiranog imanja te tema bioraznolikosti i kucnog sjemenarstva.

ZMAG-ova Velika razmjena sjemena namjenjena je OPG-ovcima, vrtlarima početnicima i hobistima, a razmijenjivat ce se brojne stare i autohtone sorte sjemena iz organskog uzgoja. Tako cete u subotu u Malom Food Hubu moci pronaci pravo obilje bioraznolikosti za vlastiti vrt i cuti pokoji savjet od iskusnih organskih sjemenara, među kojima su: Ivan Juratek, Udruga Biovrt – u skladu s prirodom, Vesna Branilović – Za dobar san, OPG Jagoda Turk, Zlata Nanić, OPG Pelegrin, Andreja Zelena (Urbana vrtlarka) i OPG Šegović.

Uz razmjenu sjemena, pricat će se o bioraznolikosti i kucnom sjemenarstvu, obavljat ce se zdrava nabavka na Malom placu, a nastavit ce se i s Malim radnjama sijanja i planiranja Hubovog gradskog vrta. Također, ukoliko pozelite donirati viskove starih sorti, u Malom Food Hubu ceka vas i prva ZMAG-ova Drustvena banka sjemena.

Sjeme je iznimno vazno jer je osnova uzgoja hrane i predstavlja suverenitet jedne drzave, a od 2014. godine proglaseno je i nematerijalnom kulturnom bastinom UNESCO-a. Za uzgoj zdravih plodova oduvijek je bilo najbitnije imati prirodno, domace sjeme, dobiveno iz biljaka uzgojenih na organski način.  Upravo s takvim sjemenom počinje put odrzivog razvoja, koji cuva okoliš i kvalitetu tla, za razliku od koncvencionalnog uzgoja. Uz to, autohtone su vrste sjemena, za razliku od sjemena velikih korporacija, prilagodjene okruzenju i lokalnim uvjetima – od tla, klime i nacina uzgoja – te su otpornije, a donose i neusporedivo ukusnije i bogatije plodove.

Iako zivimo na planetu raznovrsnosti i obilja, bioloska raznolikost se rapidno gubi, a sjeme se standardizira. Cuvanjem starih autohtonih sorti sjemena, kao i tradicije koja predstavlja nasu gastro-kulturu i identitet, stiti se bioraznolikost okruzenja i potice lokalna drustveno-ekonomska odrzivost na dobrobit lokalne zajednice i okolisa. A upravo to nagovjestava bolju buducnost hrane za sve.

Razmjene sjemena pruzaju mogucnost “zivog” kontakta među vrtlarima i razmjenu informacija o sortama. Ujedno jacaju mrezu lokalnih zajednica, kao i volju da ustraju u ocuvanju tradicijskih sorti, saljući tako jasnu poruku kako sjeme nije nicije vlasnistvo i da svi imaju jednaku odgovornost da brinu o zajednickoj kolekciji.

Mali plac i ZMAG-ova Velika razmjena sjemena odrzat ce se od 10 do 14 sati, dok ce Mali razgovori i radnje poceti u 12 sati. Sudjelovanje je besplatno.

Mali Food Hub #1: Planiranje vrta i prvo sijanje

Zdrava nabavka, mali razgovori o planiranju sretnog vrta, male radnje sijanja i razmjena sjemena

Rado biste na svom balkonu ili u vrtu uzgajali vlastitu zdravu hranu, a ne znate kako poceti? Nemate puno iskustva s vrtlarenjem i zelite znati na sto sve trebate pripaziti? Zanima vas sto sve pomaze biljkama da sretnije rastu?

Prvo izdanje programa Malog Food Huba bit ce odrzano u petak 26. sijecnja u Travel&Technology HUB-u Gacka16, a ukljucivat ce Mali plac i razmjenu sjemena od 16 do 20 sati te Male razgovore i radnje od 18 do 19 sati. Razgovarat ce se o planiranju sretnog vrta i aktivnostima sijanja u kuci, a u sklopu prvih zajednickih radnji sijat ce se peruanska jagoda, proljetna salata, grasak, bob, blitva, mrkva i celer. Sudionici ce dobiti male prirucnike s uputama i savjetima za sijanje u kuci te zaduzenja za brigu oko posijanih biljaka sve do njihovog presadjivanja na gredice u Hub-ovom malom gradskom vrtu.

Iako je vlastito iskustvo najvaznije, u pocecima je iznimno dragocijena pomoc iskusnih vrtlara i vrtlarica. Ponekad je rijec o savjetima koji zlata vrijede, a Mali Food Hub svoj program posvecuje upravo tome. Tako ce vam, na ovom prvom izdanju, redoviti izlagaci Malog placa i proizvodjaci lokalne organske hrane Slatko moje zeleno i Svijet O'Bilja odati male tajne za sretan vrt. Naucit ce vas kako planirati vrt i prva sijanja, pokazati kako izraditi skicu i sloziti raspored povrca u povrtnjaku te otkriti kada se sije i sadi odredjeno bilje. Dobrodosli su iskusni i neiskusni vrtlari svih uzrasta.

Takodjer, bit ce organizirana i razmjena autohtonog sjemena s ciljem ocuvanja bioraznolikosti i usmjeravanja paznje na vaznost izvora hrane. Uglavnom je rijec o starim, ponekad i zaboravljenim sortama sjemena iz organskog uzgoja, a razmjena je namijenjena pocetnicima, vrtlarima hobistima i OPG-ovcima. Takodjer, na mjesto buduceg vrta bit ce posadjena i tri stabla starih sorti vocaka – visnje, jabuke i vinogradarske breskve, koje ce ujedno simbolicki i obiljeziti novu suradnju.

“Travel&Technology HUB Gacka16 vjeruje u bolji svijet koji gradimo kroz uzajamnost, dijeljenje, proaktivnost i osobni rast. Kao bitan faktor nadeg djelovanja isticemo zdrav zivot i s njime povezane navike i aktivnosti: kretanje i prehranu. Putovanje kao najintenzivniji i nama najdrazi oblik kretanja, upotpunjuje nas i cini sretnijima. U Malom placu prepoznali smo slicne vrijednosti i poglede te im otvaramo vrata naseg doma Gacka16. Iz zelje za jos kvalitetnijim i ispunjenijim zivotom svakog pojedinca, stvaramo priliku za novo povezivanje – Mali Food Hub.” – izjavio je Andjelko Calusic, inicijator Travel&Technology HUB-a Gacka16.

Sudjelovanje je besplatno, uz pozeljnu prijavu za Male razgovore i radnje na e-mail info@mali-plac.org. Prijave se primaju do cetvrtka 25. sijecnja do kraja dana.
 

Mali Food Hub – novo mjesto povezivanja razlicitih food tema

Od urbanih vrtova i organskog uzgoja do dizajna i fotografije hrane

Zagreb je dobio posebno mjesto za razmjenu ideja i znanja za sve one koji promisljaju o hrani, bilo o sadnji, kuhanju ili pak dizajniranju – Mali Food Hub.

Rijec je o najnovijem projektu vec dobro poznate mobilne trznice lokalne organske hrane Mali plac / Little Market, pokrenutom u suradnji s Travel & Technology Hubom Gacka 16. Program Malog Food Huba odrzavat ce se jednom mjesecno i bit ce edukativnog karaktera sa sirokim rasponom tema, od prakticnih do kreativnih, s hranom kao zajednickim nazivnikom. Tako ce prosiriti dosadasnji koncept Malog placa ciklusom Malih razgovora i radnji kojima ce na vrlo osoban i neformalan nacin, pruzati prakticne savjete i pokazivati primjere dobre prakse iz prve ruke. To znaci da cete u Malom Food Hubu, uz zdravu nabavku, ovisno o aktualnoj temi moci i popricati s iskusnim vrtlarima, dizajnerima vrtova, permakulturistima, kuharima, nutricionistima, stilistima, fotografima... Moci cete im prenijeti svoja iskustva, postaviti pitanja, zatraziti savjete, otkriti njihove male tajne te zajedno s njima analizirati primjere i sudjelovati u raznim radionicama.

"Zeljeli smo stvoriti mjesto gdje svatko moze doci i zajedno s nama uciti te propitivati o svim temama koje su nam u fokusu. Prilika je to za jos boljim povezivanjem potrosaca i malih proizvodjaca, pojedinaca i kolektiva, kao i za razvijanje povjerenja kroz edukaciju, dobru praksu, zajednistvo i vrijednosti koje su nam svima u interesu." – rekla je Jelena Mikin, organizatorica Malog placa koji stoji iza Malog Food Huba.

Ukratko, u Malom Food Hubu moci cete se osobno i direktno povezati s “majstorima zanata”, suradjivati s njima i podijeliti svoje ideje i znanja o odrzivoj i ekoloski odgovornoj proizvodnji i konzumaciji hrane, kao i o kreativnim aspektima poput dizajniranja, stiliziranja i fotografiranja.

Medju temama Malih razgovora i radnji koji vas ocekuju u Malom Food Hubu u predstojecim mjesecima izdvajaju se: razmjena sjemenja, biljna prehrana, lokalni i organski uzgoj, permakultura, stiliziranje i fotografiranje hrane, urbani vrtovi, food dizajn, dizajn vrtova, samoniklo bilje, kompostiranje, samoodrzivost i ocuvanje bioloske raznolikosti.

Prvo izdanje Malog Food Huba bit ce odrzano u 26. sijecnja 2018. u Gackoj 16, a uz Mali plac, ukljucivat ce i Male razgovore o planiranju vrta, Male radnje sijanja i razmjenu sjemenja.

Nova ukusna suradnja: Kulinarska ljubav na prvi pogled: mali Chef + Mali plac

Kad se udruze mali, kuhaju se velike stvari

 Nakon uspjesnog Malog piknika, poznata mobilna trznica lokalnih organskih proizvoda koja pod svojom kapom okuplja domace OPG-ove, Mali plac, pokrece jos jedan poseban projekt, ovaj put u suradnji s gastro-blogericom Petrom Majdak (mali Chef).

Jednom tjedno u kuhinji Malog placa i pod kuhacom malog Chefa, uz inspirativne gurmanske price o prirodnoj i stvarnoj hrani, stvarat ce se jednako mala, ali prava kulinarska cuda. Ova suradnja tako ce sirom otvoriti vrata u svijet novih-starih receptura u kojima ce glavnu ulogu imati sezonske, prirodno uzgojene namirnice i  tradicionalni proizvodi koji ce pristizati ravno iz ruku lokalnih proizvodjaca.

Cilj ove kulinarske avanture je podsjetiti na obilje koje nam je dostupno u prirodnom okruzenju, osvrnuti paznju na vrijednost lokalnog i tradicijskog uzgoja hrane, ocuvati stare recepture, kao i domace okuse koji nestaju pod pritiskom industrije i komercijalizacije, potaknuti kupovinu i konzumaciju stvarne hrane te przžiti inspiraciju za pripremu najfinijih kreacija za sretan stol.

"Zelimo pokazati sto sve mozete napraviti u vlastitoj kuhinji s domacim biljnim namirnicama te koliko su raznovrsne i zanimljive mogucnosti koristenja takvih namirnica u svakodnevnoj prehrani. Isto tako, zelimo pokazati da takva vrsta prehrane, osim sto pozitivno utjece na zdravlje ljudi, moze ujedno i usreciti nepca svih ljubitelja dobre hrane. Recepti ce se bazirati na pristupacnim i lako dostupnim domacim namirnicama, a konacni rezultat bit ce hranjivi i ukusni obroci za ciju pripremu necete morati utrositi puno vremena." – opisala je suradnju autorica recepata.

Recepti koji ce se objavljivati na tjednoj razini na blogu malog Chefa (malichef.com) i web stranici Malog placa (mali-plac.org) objedinit ce najbolje od nase tradicionalne i suvremene gastronomije, ozivjeti neke zaboravljene namirnice te nas upoznati sa sirokim mogucnostima upotrebe samoniklog bilja u prehrani. Socivo bogato grahoricama i gusta juha od domacih rajcica odusevit ce sve one vjerne tradiciji, a za poklonike nesto suvremenijeg pristupa mali Chef pripremit ce pecenu ciklu i mrkvu s vinaigretteom od smedjeg maslaca, octa i badema, omlet s lobodom ili rizoto s kaduljom i bundevom. Nece biti iznevjereni ni sladokusci, koje ocekuju brojne prirodne i niskokaloricne slastice i poslastice.

Novo izdanje sarmantnog Malog piknika na Gornjem gradu / New Edition of Charming Little Picnic at Upper Town

Kratki i slatki gastro-predah sakriven od gradske vreve / Short and Sweet Gurmet-break Hidden from City Bustle

I ove godine tijekom kolovoza Mali piknik ce na gornjogradskoj Vranicanijevoj poljani rasprostrti svoje dekice s pogledom na grad i ispricati drugaciju ljetnu piknik-pricu na jednoj od najljepsih gradskih lokacija.

Svakog cetvrtka u kolovozu od 18 do 23 sata Mali piknik ce nuditi kratki i slatki predah sakriven od gradske vreve, pretvarajuci Vranicanijevu poljanu na Gornjem gradu u ugodnu gastro-oazu za ljetno osvjezenje namjernih ili slucajnih prolaznika. 

Ako se nađete u blizini, svratite na Mali piknik i predahnite. Sjednite na travu i opustite se nakon dugog radnog dana ili odmorite noge od istrazivanja gornjogradskih kutaka. Istrazite stolove pune sezonskih gastro-delicija domacih OPG-ova, kusajte hranu s izvora i upoznajte male proizvođace. Slozite svoju piknik-platu s lokalnim organskim namirnicama ili prigrizite brzinski s nogu nesto po svom gustu s ljetnog menija Malog placa. Okrijepite se kozjim sirom i mjericom kupina. Zasladite se sirovim tortama ili domaćim strudlama. Otvorite bocu vina ili narucite svoj najdrazi koktel. Izaberite svoju dekicu, ugodno se smjestite i uzivajte u opustenom piknik-druzenju u starogradskom ambijentu i sarmantnoj atmosferi s najljepsim pogledom na grad.

Vec nakon prvog izdanja Mali piknik se pozicionirao na listu najboljih gastro-evenata u Zagrebu, prvenstveno zahvaljujuci konceptu koji spaja malu mobilnu trznicu lokalnih organskih namirnica s opustenim, samoposluznim piknikom. Takodjer, odrzava se na jednoj od najljepsih lokacija u Gradu, u jedinstvenom starogradskom okruzenju, a sarmantno uredjenje i romantican ugodjaj piknika podsjecaju na ljetna druzenja u vrtovima svjetskih metropola. Gastro-ponuda je jednako zanimljiva; sastoji se iskljucivo od odabranih delicija domacih OPG-ovaca, s fokusom na autohtone i prirodno uzgojene hrvatske proizvode.

Mali piknik odrzavat ce se na Gornjem gradu (Vranicanijeva poljana) tijekom kolovoza, svakog cetvrtka u popodnevno-vecernjim satima (18 – 23 h). U slucaju loseg vremena, Mali piknik se otkazuje.

Dogadjanje organizira Mali plac, a podrzava Turisticka zajednica grada Zagreba.

Again, during August this year, Little Picnic will spread its blankets with the city panorama view and tell a different summer picnic tale at one of the most beautiful city venues.

Every Thursday in August from 6 to 11 P.M. Little Picnic will offer short and sweet break hidden from city bustle, turning Upper Town Vranyczany's Lea into comfortable gourmet-oasis for summer refreshment for guests and passer-bys.

If you find yourself somewhere close, come around and make a pause. Sit on the grass and relax after long day at work or rest your feet after exploring Upper Town nooks. Explore tables full of seasonal gourmet delicacies of local family farms, taste the food from the source and meet small farmers. Fill your own picnic plate with local organically grown food or take a quick bite to your own taste from Little Market summer menu. Take some goat cheese and portion of blackberries. Satisfy your sweet tooth with raw cakes or home made štrudla. Open a bottle of wine or order your favourite cocktail. Pick your blanket, make yourself comfortable and enjoy laid-back picnic gathering in midst Upper Town ambiance and charming vibe with the most beautiful view.

Right at the first edition Little Picnic became prominent among best gourmet-events in Zagreb, primarily for its concept that combines small mobile farmers' market of organic produce with laid-back, self-service picnic. Besides, the event takes place at one of the most beautiful venues in town, at unique Upper Town ambiance, while charming decoration and romantic atmosphere resembles summer garden gatherings of the world capitals. Gourmet repertoire is equally interesting, made only of selected delicacies offered by local family farms, focusing on indigenous and organically grown Croatian products.

Little Picnic will be regulat at Upper Town (Vranyczany's Lea) during August, every Thursday afternoon-evening 6 – 11 P.M. In case of rain Little Picnic is cancelled.

Event is organised by Little Market and supported by Zagreb Tourist Board.