Hrvatski autohtoni proizvodi na Terra Madre Salone del Gusto 2016

Bogatstvo i bioraznolikost hrvatske hrane: Peljeski varenik, cesnjak iz Ljubitovice i sir prgica predstavljaju se na medjunarodnom dogadjanju Slow Fooda u Torinu

Jedanaesto izdanje Terra Madre Salone del Gusto, najvaznijeg medjunarodnog gastro-dogadjanja odrzat ce se u organizaciji Slow Fooda od 22. do 26. rujna 2016. u Torinu, Italija. Terra Madre Salone del Gusto 2016 ugostit ce brojne delegate i izlagace iz cijelog svijeta, a u sklopu ESSEDRA projekta koji promovira Slow Food bit ce predstavljen niz proizvoda s balkanskog podrucja, medju kojima i hrvatski autohtoni proizvodi: peljeski varenik – dragocjeni sirup od mosta grozdja autohtone sorte Plavca malog, rucno obradjivane u peljeskom krajoliku tradicionalnih terasa od suhozida i cesnjak iz Ljubitovice (oba Slow Food prezidiji) te tradicijski sir prgica. Hrvatsku delegaciju na ovom vaznom dogadjanju posvecenom kulturi hrane predvodi Kinookus – partner ESSEDRA-e, u suradnji sa Slow Food konvivijima Slow Food Dubrovnik, Slow Food Peljesac, Slow Food Zagreb Agram i Malim placom – poznatom malom trznicom lokalnih i organskih proizvoda.

Peljeski varenik i cesnjak iz Ljubitovice u Torino stizu s prestiznim pecatom Slow Food prezidija koji okuplja autohtone sorte i tradicijske proizvode uzgojene na ekoloski i tradicionalan nacin, snazno povezane s lokalnom kulturom i krajolikom. Kroz platformu prezidija, grupi proizvodjaca tradicijskih visokokvalitetnih proizvoda kojima prijeti nestanak pruza se potpora u cilju poboljsanja kvalitete proizvodnje i pronalazenja novih mogucnosti plasmana na nacionalno i medjunarodno trziste te im se omogucava promocija proizvoda i umrezavanje. Nedavno izabrani prezidij peljeskog varenika bit ce u fokusu ovogodisnjeg predstavljanja hrvatskih autohtonih proizvoda na Terra Madre Salone del Gusto.

"Varenik je simbol Peljesca, njegove kulture, krajolika i nacina zivota. Osim toga on je vazan sastojak najpoznatijih jela dubrovacke gastronomije. Tradicionalnoj recepturi nastojimo dati suvremenu interpretaciju te eksperimentirati u fazi odlezavanja." – izjavio je Ivo Kara-Pesic, predsjednik Kinookusa i voditelj Slow Food Dubrovnika.

Prgicu je dodatno kao autohtoni proizvod sa zanimljivom pricom vrijednom predstavljanja prepoznao i na Terra Madre doveo Slow Food konvivij Zagreb Agram u suradnji s Malim placom.

"Velika je stvar za nas biti dio ovog znacajnog dogadjanja koje u fokusu ima ideje i vrijednosti koje Mali plac potice i u koje vjeruje – vracanje hrani s izvora, podrzavanje malih obiteljskih gospodarsatva, poticanje lokalnog uzgoja, odrzavanje starih receptura i ocuvanje vrijednosti okusa koji nestaju pod pritiskom industrije i komercijalizacije." – rekla je Jelena Mikin, organizatorica Malog placa.

Ulazak peljeskog varenika i cesnjaka iz Ljubitovice pod okrilje Slow Fooda iznimno je znacajan prilog zastiti i promociji hrvatskih autohtonih proizvoda, nacina njihovog uzgoja i tradicijskog krajolika te lokalne kulture i gastronomske ponude.

Slow Food je najveci svjetski pokretza zastitu tradicijske poljoprivrede i uzgojne bioraznolikosti. Postoji od 1989. godine, kada ga je u Italiji kao eno-gastronomsku organizaciju osnovao aktivist Carlo Petrini. Naziv Slow Food (spora hrana) izabran je kao odgovor na Fast Food (brzu hranu), s ciljem protivljenja navikama nezdrave prehrane.