Mali Food Hub #1: Planiranje vrta i prvo sijanje

Zdrava nabavka, mali razgovori o planiranju sretnog vrta, male radnje sijanja i razmjena sjemena

Rado biste na svom balkonu ili u vrtu uzgajali vlastitu zdravu hranu, a ne znate kako poceti? Nemate puno iskustva s vrtlarenjem i zelite znati na sto sve trebate pripaziti? Zanima vas sto sve pomaze biljkama da sretnije rastu?

Prvo izdanje programa Malog Food Huba bit ce odrzano u petak 26. sijecnja u Travel&Technology HUB-u Gacka16, a ukljucivat ce Mali plac i razmjenu sjemena od 16 do 20 sati te Male razgovore i radnje od 18 do 19 sati. Razgovarat ce se o planiranju sretnog vrta i aktivnostima sijanja u kuci, a u sklopu prvih zajednickih radnji sijat ce se peruanska jagoda, proljetna salata, grasak, bob, blitva, mrkva i celer. Sudionici ce dobiti male prirucnike s uputama i savjetima za sijanje u kuci te zaduzenja za brigu oko posijanih biljaka sve do njihovog presadjivanja na gredice u Hub-ovom malom gradskom vrtu.

Iako je vlastito iskustvo najvaznije, u pocecima je iznimno dragocijena pomoc iskusnih vrtlara i vrtlarica. Ponekad je rijec o savjetima koji zlata vrijede, a Mali Food Hub svoj program posvecuje upravo tome. Tako ce vam, na ovom prvom izdanju, redoviti izlagaci Malog placa i proizvodjaci lokalne organske hrane Slatko moje zeleno i Svijet O'Bilja odati male tajne za sretan vrt. Naucit ce vas kako planirati vrt i prva sijanja, pokazati kako izraditi skicu i sloziti raspored povrca u povrtnjaku te otkriti kada se sije i sadi odredjeno bilje. Dobrodosli su iskusni i neiskusni vrtlari svih uzrasta.

Takodjer, bit ce organizirana i razmjena autohtonog sjemena s ciljem ocuvanja bioraznolikosti i usmjeravanja paznje na vaznost izvora hrane. Uglavnom je rijec o starim, ponekad i zaboravljenim sortama sjemena iz organskog uzgoja, a razmjena je namijenjena pocetnicima, vrtlarima hobistima i OPG-ovcima. Takodjer, na mjesto buduceg vrta bit ce posadjena i tri stabla starih sorti vocaka – visnje, jabuke i vinogradarske breskve, koje ce ujedno simbolicki i obiljeziti novu suradnju.

“Travel&Technology HUB Gacka16 vjeruje u bolji svijet koji gradimo kroz uzajamnost, dijeljenje, proaktivnost i osobni rast. Kao bitan faktor nadeg djelovanja isticemo zdrav zivot i s njime povezane navike i aktivnosti: kretanje i prehranu. Putovanje kao najintenzivniji i nama najdrazi oblik kretanja, upotpunjuje nas i cini sretnijima. U Malom placu prepoznali smo slicne vrijednosti i poglede te im otvaramo vrata naseg doma Gacka16. Iz zelje za jos kvalitetnijim i ispunjenijim zivotom svakog pojedinca, stvaramo priliku za novo povezivanje – Mali Food Hub.” – izjavio je Andjelko Calusic, inicijator Travel&Technology HUB-a Gacka16.

Sudjelovanje je besplatno, uz pozeljnu prijavu za Male razgovore i radnje na e-mail info@mali-plac.org. Prijave se primaju do cetvrtka 25. sijecnja do kraja dana.