Mali plac ima par dobrih ekoloskih ideja za zeleniji Bozic

Razmisljate o svom utjecaju na okolis i tezite odrzivijem zivotu? Super jer vec ovoga Bozica mozete smanjiti svoj ekoloski otisak s nekoliko jednostavnih izbora!

yoori-koo-51878-unsplash.jpg

Podsjetite se da smisao Bozica nije materijalno iskustvo i svedite kupovinu na minimum. Bor napravite sami od odbacenih grana, a mozete i unajmiti ili kupiti zivi bor u posudi sa zemljom i kasnije ga posaditi. Recite ne plasticnim ukrasima i napravite ih sami od zacina, susenih citrusa, kolaca, papira, kartona, tkanine, borovih grana, cesera, lisca, bobica... Ako ih pak morate kupiti, odlucite se za prirodne i izdrzljive materijale koji ce trajati vise godina.

Uzivajte u izradi osobnih i jedinstvenih poklona ili izaberite nesto od domacih proizvoda i rucnih radova malih lokalnih proizvodjaca, obrtnika i umjetnika. Mozete se i ukljuciti u neku humanitarnu akciju i kupnjom poklona uciniti malo dobro djelo za one kojima to najvise treba. Birajte predmete bez plastike, od biorazgradivih i recikliranih materijala. Izbjegnite ukrasne papire i zamotajte poklone u reciklirani papir, novine, jutu, tkaninu..., a plasticnu vrpcu zamijenite spagom.

Koristite LED stedljivije lampice, a umjesto parafinskih svijeca koje su izradjene od naftnih derivata, odaberite ekoloski prihvatljivije svijece napravljene od pcelinjeg ili biljnog voska.

Sretni vam zdravi i zeleni blagdani!