Mali Food Hub #5: Sve sto trebate znati o kucnom kompostiranju

Ako vas zanima zero-waste zivot ili samo zelite smanjiti svoj ekoloski otisak – pocnite kompostirati 

Jedan od jednostavnih nacina na koji svatko od nas moze doprinijeti zastiti okolisa i odrzivom razvoju je kucno kompostiranje. Upravo se toj temi posvecuje peto izdanje Malog Food Huba koje ce se odrzati u subotu, 1. prosinca od 11 do 14 sati u Travel&Technology Hubu Gacka 16.

Sto je to kompostiranje, zasto i kako kompostirati, sto je pozeljno koristiti, a sto valja izbjegavati, koje su razlike izmedju kompostiranja u posudi i vrtu – o svemu ovome na nadolazecem izdanju Malog Food Huba prica Cvijeta Biscevic i donosi savjete iz prve ruke.

Vise od trecine ukupnog otpada koji nastaje u domacinstvima organski je otpad ili biootpad koji se kucnim kompostiranjem moze lako i jednostavno ponovno iskoristiti kao sirovina. Upravo biootpad predstavlja neprocjenjiv resurs za izradu bioplina, gnojiva, biougljena, komposta i toplinske energije. Kucnim kompostiranjem, bilo u vlastitom vrtu, dvoristu, balkonu ili stanu, preuzimamo odgovornost za vlastiti otpad i tako, na vrlo konkretan nacin, doprinosimo ocuvanju okolisa i njegovoj regeneraciji.

Mali razgovori o kucnom kompostiranju na rasporedu su od 12 do 13 sati, nakon cega ce uslijediti Male radnje u sklopu kojih ce posjetitelji imati priliku nauciti kako napraviti vlastiti komposter od posude i otkriti male tajne pravilnog kompostiranja kod kuce. Svoju zdravu nabavku posjetitelji ce moci obaviti od 11 do 14 sati, kada ce Mali plac ponovno okupiti desetak lokalnih malih proizvodjaca koji uzgajaju i proizvode hranu na organski, ekoloski, biodinamicki ili permakulturni nacin.

Voditeljica 5. Malog Food Huba je Cvijeta Biscević, permakulturna aktivistica, predavacica i voditeljica radionica s profesionalnom pozadinom iz područja arhitekture. Od 2011. istrazuje prakticna rjesenja za odrzivu svakodnevicu, osnazivanje pojedinca i jacanje socijalne kohezije. Aktivno promice unapredjenje prehrambenog sustava kroz povecanje bioraznolikosti i regeneraciju krajolika – kako urbanog, tako i ruralnog. Sudjelovala je u pokretanju nekoliko inicijativa za urbano vrtlarstvo, a posebnu je strast razvila prema kompostiranju i mikroorganizmima.