Mali Food Hub #2: Velika razmjena sjemena ZMAG-a uz razgovore o bioraznolikosti i kucnom sjemenarstvu

Bioraznolikost je vazna: sve pocinje od sjemena

Drugo izdanje Malog Food Huba odrzat ce se u subotu, 24. veljace od 10 do 14 sati u Travel&Technology HUB-u Gacka16, a ovoga puta u fokusu ce biti Velika razmjena sjemena ZMAG / Recikiranog imanja te tema bioraznolikosti i kucnog sjemenarstva.

ZMAG-ova Velika razmjena sjemena namjenjena je OPG-ovcima, vrtlarima početnicima i hobistima, a razmijenjivat ce se brojne stare i autohtone sorte sjemena iz organskog uzgoja. Tako cete u subotu u Malom Food Hubu moci pronaci pravo obilje bioraznolikosti za vlastiti vrt i cuti pokoji savjet od iskusnih organskih sjemenara, među kojima su: Ivan Juratek, Udruga Biovrt – u skladu s prirodom, Vesna Branilović – Za dobar san, OPG Jagoda Turk, Zlata Nanić, OPG Pelegrin, Andreja Zelena (Urbana vrtlarka) i OPG Šegović.

Uz razmjenu sjemena, pricat će se o bioraznolikosti i kucnom sjemenarstvu, obavljat ce se zdrava nabavka na Malom placu, a nastavit ce se i s Malim radnjama sijanja i planiranja Hubovog gradskog vrta. Također, ukoliko pozelite donirati viskove starih sorti, u Malom Food Hubu ceka vas i prva ZMAG-ova Drustvena banka sjemena.

Sjeme je iznimno vazno jer je osnova uzgoja hrane i predstavlja suverenitet jedne drzave, a od 2014. godine proglaseno je i nematerijalnom kulturnom bastinom UNESCO-a. Za uzgoj zdravih plodova oduvijek je bilo najbitnije imati prirodno, domace sjeme, dobiveno iz biljaka uzgojenih na organski način.  Upravo s takvim sjemenom počinje put odrzivog razvoja, koji cuva okoliš i kvalitetu tla, za razliku od koncvencionalnog uzgoja. Uz to, autohtone su vrste sjemena, za razliku od sjemena velikih korporacija, prilagodjene okruzenju i lokalnim uvjetima – od tla, klime i nacina uzgoja – te su otpornije, a donose i neusporedivo ukusnije i bogatije plodove.

Iako zivimo na planetu raznovrsnosti i obilja, bioloska raznolikost se rapidno gubi, a sjeme se standardizira. Cuvanjem starih autohtonih sorti sjemena, kao i tradicije koja predstavlja nasu gastro-kulturu i identitet, stiti se bioraznolikost okruzenja i potice lokalna drustveno-ekonomska odrzivost na dobrobit lokalne zajednice i okolisa. A upravo to nagovjestava bolju buducnost hrane za sve.

Razmjene sjemena pruzaju mogucnost “zivog” kontakta među vrtlarima i razmjenu informacija o sortama. Ujedno jacaju mrezu lokalnih zajednica, kao i volju da ustraju u ocuvanju tradicijskih sorti, saljući tako jasnu poruku kako sjeme nije nicije vlasnistvo i da svi imaju jednaku odgovornost da brinu o zajednickoj kolekciji.

Mali plac i ZMAG-ova Velika razmjena sjemena odrzat ce se od 10 do 14 sati, dok ce Mali razgovori i radnje poceti u 12 sati. Sudjelovanje je besplatno.