Mali Food Hub #4: Uvod u permakulturu

Dobra prilika za upoznavanje s permakulturom i permakulturnim dizajnom

Ako vas zanima permakultura i permakulturni dizajn, onda nikako nemojte propustiti Mali Food Hub #4 koji se bavi upravo tom temom. Novo izdanje Malog Food Huba odrzat ce se u subotu, 28. travnja od 10 do 14 sati u Travel&Technology Hubu Gacka 16, a ovoga puta ce u suradnji sa Zelenom mrezom aktivističkih grupa – ZMAG uvesti sve zainteresirane u svijet permakulture.

Permakultura je multidisciplinarna metoda dizajniranja odrzivih i uravnotezenih sustava pomocu modela nadjenih u prirodi. Obuhvaca izrazito sirok spektar znanja i vjestina od uzgoja hrane, kreiranja odrzivih gradjevina, upravljanja vodom i energijom pa sve do oblikovanja odrzivih zajednica, kvalitetnijih medjuljudskih odnosa i pravednijih ekonomskih modela. Permakulturni dizajn pod kapom etike objedinjuje i povezuje razne aspekte zivota kako bi stvorio obilje, kako za nase drustvo tako i za cjelokupan ekosustav.

Male razgovore o permakulturi vodit ce Bruno Motik, ZMAG-ov permakulturni dizajner koji je svoju diplomu stekao pod mentorstvom Tonyja Andersena, poznatog danskog permakulturasa koji jos od 1970-ih godina pokrece razne permakulturne projekte diljem svijeta. Osim što vec godinama vodi tecajeve i radionice, Bruno permakulturu prakticira svakodnevno na svojem imanju u Vukomericu u blizini Recikliranog imanja gdje je sagradio pasivnu solarnu kucu od slame. Mali razgovori trajat ce od 12 do 13 sati, nakon cega ce uslijediti Male radnje sadnje u povisene gredice.

Svoju zdravu nabavku posjetitelji ce uobicajeno moci obaviti od 10 do 14 sati kada ce Mali plac ponovno okupiti desetak lokalnih malih proizvodjaca koji uzgajaju i proizvode hranu na organski, ekoloski, biodinamicki ili permakulturni nacin. Takodjer, na stolovima Slatko moje zeleno i OPG Pereglin nastavlja se razmjena starih sorti raznovrsnog sjemena, a stizu i prve ovogodisnje sadnice.

Zelena mreza aktivistickih grupa (ZMAG) udruga je koja okuplja organske vrtlare, prakticare primjenjivih tehnologija i ekoloskog graditeljstva, dizajnere permakulture, istrazivace pravednih socijalnih modela organizacije i ravnopravnih medjuljudskih odnosa te ekoloske aktiviste. U organizaciji ZMAG-a provodi se niz edukativnih programa na razne teme, medju ostalim i Permakulturna akademija te intenzivni 72-satni tecajevi permakulture. Takodjer, ZMAG odrzava i individualne tecajeve i radionice u suradnji s  udrugama, skolama i drugim suradnicima.

U Malim razgovorima i radnjama mogu besplatno sudjelovati svi zainteresirani uz prethodne prijave na e-mail info@mali-plac.org.

Program tecajeva i radionica za tekucu godinu: kalendar
Vise informacija: www.zmag.hr / Kontakt: info@zmag.hr