Mali Food Hub #2: Velika razmjena sjemena ZMAG-a uz razgovore o bioraznolikosti i kucnom sjemenarstvu

Bioraznolikost je vazna: sve pocinje od sjemena

Drugo izdanje Malog Food Huba odrzat ce se u subotu, 24. veljace od 10 do 14 sati u Travel&Technology HUB-u Gacka16, a ovoga puta u fokusu ce biti Velika razmjena sjemena ZMAG / Recikiranog imanja te tema bioraznolikosti i kucnog sjemenarstva.

ZMAG-ova Velika razmjena sjemena namjenjena je OPG-ovcima, vrtlarima početnicima i hobistima, a razmijenjivat ce se brojne stare i autohtone sorte sjemena iz organskog uzgoja. Tako cete u subotu u Malom Food Hubu moci pronaci pravo obilje bioraznolikosti za vlastiti vrt i cuti pokoji savjet od iskusnih organskih sjemenara, među kojima su: Ivan Juratek, Udruga Biovrt – u skladu s prirodom, Vesna Branilović – Za dobar san, OPG Jagoda Turk, Zlata Nanić, OPG Pelegrin, Andreja Zelena (Urbana vrtlarka) i OPG Šegović.

Uz razmjenu sjemena, pricat će se o bioraznolikosti i kucnom sjemenarstvu, obavljat ce se zdrava nabavka na Malom placu, a nastavit ce se i s Malim radnjama sijanja i planiranja Hubovog gradskog vrta. Također, ukoliko pozelite donirati viskove starih sorti, u Malom Food Hubu ceka vas i prva ZMAG-ova Drustvena banka sjemena.

Sjeme je iznimno vazno jer je osnova uzgoja hrane i predstavlja suverenitet jedne drzave, a od 2014. godine proglaseno je i nematerijalnom kulturnom bastinom UNESCO-a. Za uzgoj zdravih plodova oduvijek je bilo najbitnije imati prirodno, domace sjeme, dobiveno iz biljaka uzgojenih na organski način.  Upravo s takvim sjemenom počinje put odrzivog razvoja, koji cuva okoliš i kvalitetu tla, za razliku od koncvencionalnog uzgoja. Uz to, autohtone su vrste sjemena, za razliku od sjemena velikih korporacija, prilagodjene okruzenju i lokalnim uvjetima – od tla, klime i nacina uzgoja – te su otpornije, a donose i neusporedivo ukusnije i bogatije plodove.

Iako zivimo na planetu raznovrsnosti i obilja, bioloska raznolikost se rapidno gubi, a sjeme se standardizira. Cuvanjem starih autohtonih sorti sjemena, kao i tradicije koja predstavlja nasu gastro-kulturu i identitet, stiti se bioraznolikost okruzenja i potice lokalna drustveno-ekonomska odrzivost na dobrobit lokalne zajednice i okolisa. A upravo to nagovjestava bolju buducnost hrane za sve.

Razmjene sjemena pruzaju mogucnost “zivog” kontakta među vrtlarima i razmjenu informacija o sortama. Ujedno jacaju mrezu lokalnih zajednica, kao i volju da ustraju u ocuvanju tradicijskih sorti, saljući tako jasnu poruku kako sjeme nije nicije vlasnistvo i da svi imaju jednaku odgovornost da brinu o zajednickoj kolekciji.

Mali plac i ZMAG-ova Velika razmjena sjemena odrzat ce se od 10 do 14 sati, dok ce Mali razgovori i radnje poceti u 12 sati. Sudjelovanje je besplatno.

Mali Food Hub #1: Planiranje vrta i prvo sijanje

Zdrava nabavka, mali razgovori o planiranju sretnog vrta, male radnje sijanja i razmjena sjemena

Rado biste na svom balkonu ili u vrtu uzgajali vlastitu zdravu hranu, a ne znate kako poceti? Nemate puno iskustva s vrtlarenjem i zelite znati na sto sve trebate pripaziti? Zanima vas sto sve pomaze biljkama da sretnije rastu?

Prvo izdanje programa Malog Food Huba bit ce odrzano u petak 26. sijecnja u Travel&Technology HUB-u Gacka16, a ukljucivat ce Mali plac i razmjenu sjemena od 16 do 20 sati te Male razgovore i radnje od 18 do 19 sati. Razgovarat ce se o planiranju sretnog vrta i aktivnostima sijanja u kuci, a u sklopu prvih zajednickih radnji sijat ce se peruanska jagoda, proljetna salata, grasak, bob, blitva, mrkva i celer. Sudionici ce dobiti male prirucnike s uputama i savjetima za sijanje u kuci te zaduzenja za brigu oko posijanih biljaka sve do njihovog presadjivanja na gredice u Hub-ovom malom gradskom vrtu.

Iako je vlastito iskustvo najvaznije, u pocecima je iznimno dragocijena pomoc iskusnih vrtlara i vrtlarica. Ponekad je rijec o savjetima koji zlata vrijede, a Mali Food Hub svoj program posvecuje upravo tome. Tako ce vam, na ovom prvom izdanju, redoviti izlagaci Malog placa i proizvodjaci lokalne organske hrane Slatko moje zeleno i Svijet O'Bilja odati male tajne za sretan vrt. Naucit ce vas kako planirati vrt i prva sijanja, pokazati kako izraditi skicu i sloziti raspored povrca u povrtnjaku te otkriti kada se sije i sadi odredjeno bilje. Dobrodosli su iskusni i neiskusni vrtlari svih uzrasta.

Takodjer, bit ce organizirana i razmjena autohtonog sjemena s ciljem ocuvanja bioraznolikosti i usmjeravanja paznje na vaznost izvora hrane. Uglavnom je rijec o starim, ponekad i zaboravljenim sortama sjemena iz organskog uzgoja, a razmjena je namijenjena pocetnicima, vrtlarima hobistima i OPG-ovcima. Takodjer, na mjesto buduceg vrta bit ce posadjena i tri stabla starih sorti vocaka – visnje, jabuke i vinogradarske breskve, koje ce ujedno simbolicki i obiljeziti novu suradnju.

“Travel&Technology HUB Gacka16 vjeruje u bolji svijet koji gradimo kroz uzajamnost, dijeljenje, proaktivnost i osobni rast. Kao bitan faktor nadeg djelovanja isticemo zdrav zivot i s njime povezane navike i aktivnosti: kretanje i prehranu. Putovanje kao najintenzivniji i nama najdrazi oblik kretanja, upotpunjuje nas i cini sretnijima. U Malom placu prepoznali smo slicne vrijednosti i poglede te im otvaramo vrata naseg doma Gacka16. Iz zelje za jos kvalitetnijim i ispunjenijim zivotom svakog pojedinca, stvaramo priliku za novo povezivanje – Mali Food Hub.” – izjavio je Andjelko Calusic, inicijator Travel&Technology HUB-a Gacka16.

Sudjelovanje je besplatno, uz pozeljnu prijavu za Male razgovore i radnje na e-mail info@mali-plac.org. Prijave se primaju do cetvrtka 25. sijecnja do kraja dana.
 

Mali Food Hub – novo mjesto povezivanja razlicitih food tema

Od urbanih vrtova i organskog uzgoja do dizajna i fotografije hrane

Zagreb je dobio posebno mjesto za razmjenu ideja i znanja za sve one koji promisljaju o hrani, bilo o sadnji, kuhanju ili pak dizajniranju – Mali Food Hub.

Rijec je o najnovijem projektu vec dobro poznate mobilne trznice lokalne organske hrane Mali plac / Little Market, pokrenutom u suradnji s Travel & Technology Hubom Gacka 16. Program Malog Food Huba odrzavat ce se jednom mjesecno i bit ce edukativnog karaktera sa sirokim rasponom tema, od prakticnih do kreativnih, s hranom kao zajednickim nazivnikom. Tako ce prosiriti dosadasnji koncept Malog placa ciklusom Malih razgovora i radnji kojima ce na vrlo osoban i neformalan nacin, pruzati prakticne savjete i pokazivati primjere dobre prakse iz prve ruke. To znaci da cete u Malom Food Hubu, uz zdravu nabavku, ovisno o aktualnoj temi moci i popricati s iskusnim vrtlarima, dizajnerima vrtova, permakulturistima, kuharima, nutricionistima, stilistima, fotografima... Moci cete im prenijeti svoja iskustva, postaviti pitanja, zatraziti savjete, otkriti njihove male tajne te zajedno s njima analizirati primjere i sudjelovati u raznim radionicama.

"Zeljeli smo stvoriti mjesto gdje svatko moze doci i zajedno s nama uciti te propitivati o svim temama koje su nam u fokusu. Prilika je to za jos boljim povezivanjem potrosaca i malih proizvodjaca, pojedinaca i kolektiva, kao i za razvijanje povjerenja kroz edukaciju, dobru praksu, zajednistvo i vrijednosti koje su nam svima u interesu." – rekla je Jelena Mikin, organizatorica Malog placa koji stoji iza Malog Food Huba.

Ukratko, u Malom Food Hubu moci cete se osobno i direktno povezati s “majstorima zanata”, suradjivati s njima i podijeliti svoje ideje i znanja o odrzivoj i ekoloski odgovornoj proizvodnji i konzumaciji hrane, kao i o kreativnim aspektima poput dizajniranja, stiliziranja i fotografiranja.

Medju temama Malih razgovora i radnji koji vas ocekuju u Malom Food Hubu u predstojecim mjesecima izdvajaju se: razmjena sjemenja, biljna prehrana, lokalni i organski uzgoj, permakultura, stiliziranje i fotografiranje hrane, urbani vrtovi, food dizajn, dizajn vrtova, samoniklo bilje, kompostiranje, samoodrzivost i ocuvanje bioloske raznolikosti.

Prvo izdanje Malog Food Huba bit ce odrzano u 26. sijecnja 2018. u Gackoj 16, a uz Mali plac, ukljucivat ce i Male razgovore o planiranju vrta, Male radnje sijanja i razmjenu sjemenja.

Nova ukusna suradnja: Kulinarska ljubav na prvi pogled: mali Chef + Mali plac

Kad se udruze mali, kuhaju se velike stvari

 Nakon uspjesnog Malog piknika, poznata mobilna trznica lokalnih organskih proizvoda koja pod svojom kapom okuplja domace OPG-ove, Mali plac, pokrece jos jedan poseban projekt, ovaj put u suradnji s gastro-blogericom Petrom Majdak (mali Chef).

Jednom tjedno u kuhinji Malog placa i pod kuhacom malog Chefa, uz inspirativne gurmanske price o prirodnoj i stvarnoj hrani, stvarat ce se jednako mala, ali prava kulinarska cuda. Ova suradnja tako ce sirom otvoriti vrata u svijet novih-starih receptura u kojima ce glavnu ulogu imati sezonske, prirodno uzgojene namirnice i  tradicionalni proizvodi koji ce pristizati ravno iz ruku lokalnih proizvodjaca.

Cilj ove kulinarske avanture je podsjetiti na obilje koje nam je dostupno u prirodnom okruzenju, osvrnuti paznju na vrijednost lokalnog i tradicijskog uzgoja hrane, ocuvati stare recepture, kao i domace okuse koji nestaju pod pritiskom industrije i komercijalizacije, potaknuti kupovinu i konzumaciju stvarne hrane te przžiti inspiraciju za pripremu najfinijih kreacija za sretan stol.

"Zelimo pokazati sto sve mozete napraviti u vlastitoj kuhinji s domacim biljnim namirnicama te koliko su raznovrsne i zanimljive mogucnosti koristenja takvih namirnica u svakodnevnoj prehrani. Isto tako, zelimo pokazati da takva vrsta prehrane, osim sto pozitivno utjece na zdravlje ljudi, moze ujedno i usreciti nepca svih ljubitelja dobre hrane. Recepti ce se bazirati na pristupacnim i lako dostupnim domacim namirnicama, a konacni rezultat bit ce hranjivi i ukusni obroci za ciju pripremu necete morati utrositi puno vremena." – opisala je suradnju autorica recepata.

Recepti koji ce se objavljivati na tjednoj razini na blogu malog Chefa (malichef.com) i web stranici Malog placa (mali-plac.org) objedinit ce najbolje od nase tradicionalne i suvremene gastronomije, ozivjeti neke zaboravljene namirnice te nas upoznati sa sirokim mogucnostima upotrebe samoniklog bilja u prehrani. Socivo bogato grahoricama i gusta juha od domacih rajcica odusevit ce sve one vjerne tradiciji, a za poklonike nesto suvremenijeg pristupa mali Chef pripremit ce pecenu ciklu i mrkvu s vinaigretteom od smedjeg maslaca, octa i badema, omlet s lobodom ili rizoto s kaduljom i bundevom. Nece biti iznevjereni ni sladokusci, koje ocekuju brojne prirodne i niskokaloricne slastice i poslastice.

Novo izdanje sarmantnog Malog piknika na Gornjem gradu / New Edition of Charming Little Picnic at Upper Town

Kratki i slatki gastro-predah sakriven od gradske vreve / Short and Sweet Gurmet-break Hidden from City Bustle

I ove godine tijekom kolovoza Mali piknik ce na gornjogradskoj Vranicanijevoj poljani rasprostrti svoje dekice s pogledom na grad i ispricati drugaciju ljetnu piknik-pricu na jednoj od najljepsih gradskih lokacija.

Svakog cetvrtka u kolovozu od 18 do 23 sata Mali piknik ce nuditi kratki i slatki predah sakriven od gradske vreve, pretvarajuci Vranicanijevu poljanu na Gornjem gradu u ugodnu gastro-oazu za ljetno osvjezenje namjernih ili slucajnih prolaznika. 

Ako se nađete u blizini, svratite na Mali piknik i predahnite. Sjednite na travu i opustite se nakon dugog radnog dana ili odmorite noge od istrazivanja gornjogradskih kutaka. Istrazite stolove pune sezonskih gastro-delicija domacih OPG-ova, kusajte hranu s izvora i upoznajte male proizvođace. Slozite svoju piknik-platu s lokalnim organskim namirnicama ili prigrizite brzinski s nogu nesto po svom gustu s ljetnog menija Malog placa. Okrijepite se kozjim sirom i mjericom kupina. Zasladite se sirovim tortama ili domaćim strudlama. Otvorite bocu vina ili narucite svoj najdrazi koktel. Izaberite svoju dekicu, ugodno se smjestite i uzivajte u opustenom piknik-druzenju u starogradskom ambijentu i sarmantnoj atmosferi s najljepsim pogledom na grad.

Vec nakon prvog izdanja Mali piknik se pozicionirao na listu najboljih gastro-evenata u Zagrebu, prvenstveno zahvaljujuci konceptu koji spaja malu mobilnu trznicu lokalnih organskih namirnica s opustenim, samoposluznim piknikom. Takodjer, odrzava se na jednoj od najljepsih lokacija u Gradu, u jedinstvenom starogradskom okruzenju, a sarmantno uredjenje i romantican ugodjaj piknika podsjecaju na ljetna druzenja u vrtovima svjetskih metropola. Gastro-ponuda je jednako zanimljiva; sastoji se iskljucivo od odabranih delicija domacih OPG-ovaca, s fokusom na autohtone i prirodno uzgojene hrvatske proizvode.

Mali piknik odrzavat ce se na Gornjem gradu (Vranicanijeva poljana) tijekom kolovoza, svakog cetvrtka u popodnevno-vecernjim satima (18 – 23 h). U slucaju loseg vremena, Mali piknik se otkazuje.

Dogadjanje organizira Mali plac, a podrzava Turisticka zajednica grada Zagreba.

Again, during August this year, Little Picnic will spread its blankets with the city panorama view and tell a different summer picnic tale at one of the most beautiful city venues.

Every Thursday in August from 6 to 11 P.M. Little Picnic will offer short and sweet break hidden from city bustle, turning Upper Town Vranyczany's Lea into comfortable gourmet-oasis for summer refreshment for guests and passer-bys.

If you find yourself somewhere close, come around and make a pause. Sit on the grass and relax after long day at work or rest your feet after exploring Upper Town nooks. Explore tables full of seasonal gourmet delicacies of local family farms, taste the food from the source and meet small farmers. Fill your own picnic plate with local organically grown food or take a quick bite to your own taste from Little Market summer menu. Take some goat cheese and portion of blackberries. Satisfy your sweet tooth with raw cakes or home made štrudla. Open a bottle of wine or order your favourite cocktail. Pick your blanket, make yourself comfortable and enjoy laid-back picnic gathering in midst Upper Town ambiance and charming vibe with the most beautiful view.

Right at the first edition Little Picnic became prominent among best gourmet-events in Zagreb, primarily for its concept that combines small mobile farmers' market of organic produce with laid-back, self-service picnic. Besides, the event takes place at one of the most beautiful venues in town, at unique Upper Town ambiance, while charming decoration and romantic atmosphere resembles summer garden gatherings of the world capitals. Gourmet repertoire is equally interesting, made only of selected delicacies offered by local family farms, focusing on indigenous and organically grown Croatian products.

Little Picnic will be regulat at Upper Town (Vranyczany's Lea) during August, every Thursday afternoon-evening 6 – 11 P.M. In case of rain Little Picnic is cancelled.

Event is organised by Little Market and supported by Zagreb Tourist Board. 

 

Peljeski varenik na Slow Food manifestaciji “Festa od Pitine”

Zahvaljujuci suradnji mreze hrvatskih Slow Food konvivija i zagrebackog Malog placa, peljeski ce varenik sudjelovati na Slow Food manifestaciji “Festa od Pitine”

Dvodnevna manifestacija, koja ce se odrzati 22. i 23. srpnja u mjestu Tramonti di Sopra kraj Pordenonea, u talijanskoj regiji Friuli – Venezia Giulia, a koju organizira Slow Food prezidij Pitine, predvidja Earth Market Slow Food proizvoda Srednje Europe, laboratorije, ekskurzije, diskusije posvecene oznakama izvornosti i nekoliko kuharskih prezentacija pod dirigentskom kuhacom talijanskog chefa Federica Mariuttija. Povijesna jezgra mjesta Tramonti di Sopra dva ce dana u potpunosti biti posvecena tradicionalnim proizvodima, a centralni trg Slow Food proizvodima Srednje Europe. 

Proizvodi prezidija Peljeskog varenika na manifestaciji ce biti prisutni zahvaljujuci suradnji tri hrvatska Slow Food konvivija – Slow Food Peljesac, Slow Food Zagreb Agram i Slow Food Dubrovnik te Malog placa iz Zagreba, cija utemeljiteljica Jelena Mikin po drugi put sudjeluje na manifestaciji. Upravo zahvaljujuci aktivnostima konvivija Slow Food Zagreb Agram, Mali plac je na dobrom putu postati dio Slow Food mreze Earth Marketa. 

 

Mali plac u Vintage vrtu

Krecu posebna maloplacna izdanja na otvorenom, a tijekom ljeta gostovat ce u vrtu Vintage Industrial Bara u Savskoj 160, svakog ponedjeljka od 17 do 21 sati

Ukoliko zivite u blizini ili jednostavno volite posjecivati Vintage Industrial Bar, tamo cete sada moci obaviti i svoju zdravu nabavku u nesto drugacijem i “after-work” formatu. Ako zelite malo usporiti, posvetiti se istrazivanju, mirisanju i kusanju hrane, procaskati s proizvodjacima i iz prve ruke doznati sve sto vas zanima o proizvodima koje kupujete, svratite svakog ponedjeljka u popodnevnim satima u Vintage vrt i uzivajte u ovoj pravoj maloj gastro-oazi.

Maloplacni stolovi bogati su u svojoj razlicitosti, uvijek s drugacijom ponudom ovisno o sezoni, a u Vintage vrtu vas na ovom ljetnom izdanju ocekuju sezonsko voce i povrce, delikatesni sirevi, zacini, klice, mikrozelenje, jestivo cvijece, prirodni sokovi, domaci kruh, namazi i dzemovi, sirove torte, superhrana, orasasti plodovi, tradicionalni proizvodi…

Mali plac potice ideje i vrijednosti kao sto su vracanje hrani s izvora, podrzavanje malih obiteljskih gospodarstava i lokalnog uzgoja, djelovanje u skladu s prirodom, ekolosku, organsku i bio-dinamicnu proizvodnju, urbano vrtlarstvo, vegetarijanski nacin prehrane, odrzavanje starih receptura, ocuvanje starih sorti sjemenja i vrijednosti okusa koji nestaju pod pritiskom industrije i komercijalizacije.

Nakon Vintage vrta Mali plac seli se u Centar za kulturu Pescenica, Art Park i na Vranicanijevu poljanu gdje ce tijekom ljetnih mjeseci biti prisutan u sklopu Malog piknika.  

Mali plac za Zemlju: uvode se nova ekoloski prihvatljiva i biorazgradiva rjesenja

Prva domaca trznica koja je odlucila stati na kraj tankim plasticnim vrecicama; poznata mobilna trznica organskih i lokalnih proizvoda Mali plac ove ce godine proslaviti Dan planeta Zemlje u najekoloskijem tonu dosad – zabranom koristenja tankih plasticnih vrecica i zaokretom u smjeru ekoloski prihvatljivih i biorazgradivih materijala.

Svjestan vaznosti zastite okolisa i odrzivog koristenja prirodnih resursa, Mali plac od svog pocetka potice djelovanje u skladu s prirodom, ekolosku, organsku i bio-dinamicnu proizvodnju, urbano vrtlarstvo, ocuvanje starih sorti sjemenja i vegetarijanski nacin prehrane. Ove godine ide jos korak dalje i uvodi zabranu uporabe plasticnih vrecica s ruckama, cije je koristenje uglavnom jednokratno te propisuje redukciju plasticne ambalaze, nalazuci izlagacima obavezno koristenje vrecica od biorazgradivih materijala i upucujuci posjetitelje na koristenje vrecica od tkanina.

Iako su mnogi ducani zdrave prehrane vec krenuli u ovom smjeru, Mali plac je prva trznica koja je odlucila stati na kraj tankim plasticnim vrecicama, a s vremenom i znatno umanjiti koristenje ostale plasticne ambalaze. Tako ce se po novom, umjesto u plasticne vrecice s ruckama, namirnice na Malom placu pakirati u vrecice od tkanina, recikliranog papira i drugih biorazgradivih materijala.

“Upravo zbog cinjenice da su karakteristicne za trznice gdje se trose u orgomnim kolicinama i to najcesce jednokratno, dok se s druge strane nakon bacanja razgradjuju stotinama godina i stvaraju opasne plinove prilikom spaljivanja, uporaba tzv. ‘tregerica’ veliki je izazov Malog placa od prvog dana. Nove tehnologije utemeljene na odrzivosti pruzaju nam mogucnost izbora pa se namece logicno pitanje zasto bismo i dalje koristili plasticne vrecice koje se razgradjuju stotinama godina ukoliko mozemo koristiti visekratne i biorazgradive koje ce se razgraditi u svega nekoliko tjedana? Ako nam je vec izbor dostupan, to je zaista najmanje sto mozemo uciniti za Zemlju.” – rekla je Jelena Mikin, organizatorica Malog placa.

Povodom obiljezavanja Dana planeta Zemlje, Branimir centar dijelit ce platnene i papirnate vrecice svim posjetiteljima, a bit ce moguce i kupiti platnene vrecice Udruge Kamensko te tako podrzati Udrugu u njezinom radu. Platnene vrecice Udruge Kamensko bit ce ubuduće dostupne u redovitoj ponudi Malog placa za sve zaboravne ili slucajne posjetitelje.

Dio Malog placa bit ce i ove godine posvecen domacim i egzoticnim sadnicama, njihovoj prodaji i razmjeni, uz izlozbene primjerke Floraarta koji ce na jedan dan pretvoriti Mali plac u Branimir centru u veliki zeleni vrt pun bilja. Setnja maloplacnim vrtom ove subote bit ce uvod u nadolazecu medjunarodnu vrtnu izlozbu, 52. Floraart koja ce se odrzati od 8. do 14. svibnja na Bundeku u Zagrebu.

Posebno izdanje Malog placa za Zemlju odrzat ce se u subotu, 22. travnja 2017. u Branimir centru od 10 do 15 sati. 

 

Hrvatski autohtoni proizvodi na Terra Madre Salone del Gusto 2016

Bogatstvo i bioraznolikost hrvatske hrane: Peljeski varenik, cesnjak iz Ljubitovice i sir prgica predstavljaju se na medjunarodnom dogadjanju Slow Fooda u Torinu

Jedanaesto izdanje Terra Madre Salone del Gusto, najvaznijeg medjunarodnog gastro-dogadjanja odrzat ce se u organizaciji Slow Fooda od 22. do 26. rujna 2016. u Torinu, Italija. Terra Madre Salone del Gusto 2016 ugostit ce brojne delegate i izlagace iz cijelog svijeta, a u sklopu ESSEDRA projekta koji promovira Slow Food bit ce predstavljen niz proizvoda s balkanskog podrucja, medju kojima i hrvatski autohtoni proizvodi: peljeski varenik – dragocjeni sirup od mosta grozdja autohtone sorte Plavca malog, rucno obradjivane u peljeskom krajoliku tradicionalnih terasa od suhozida i cesnjak iz Ljubitovice (oba Slow Food prezidiji) te tradicijski sir prgica. Hrvatsku delegaciju na ovom vaznom dogadjanju posvecenom kulturi hrane predvodi Kinookus – partner ESSEDRA-e, u suradnji sa Slow Food konvivijima Slow Food Dubrovnik, Slow Food Peljesac, Slow Food Zagreb Agram i Malim placom – poznatom malom trznicom lokalnih i organskih proizvoda.

Peljeski varenik i cesnjak iz Ljubitovice u Torino stizu s prestiznim pecatom Slow Food prezidija koji okuplja autohtone sorte i tradicijske proizvode uzgojene na ekoloski i tradicionalan nacin, snazno povezane s lokalnom kulturom i krajolikom. Kroz platformu prezidija, grupi proizvodjaca tradicijskih visokokvalitetnih proizvoda kojima prijeti nestanak pruza se potpora u cilju poboljsanja kvalitete proizvodnje i pronalazenja novih mogucnosti plasmana na nacionalno i medjunarodno trziste te im se omogucava promocija proizvoda i umrezavanje. Nedavno izabrani prezidij peljeskog varenika bit ce u fokusu ovogodisnjeg predstavljanja hrvatskih autohtonih proizvoda na Terra Madre Salone del Gusto.

"Varenik je simbol Peljesca, njegove kulture, krajolika i nacina zivota. Osim toga on je vazan sastojak najpoznatijih jela dubrovacke gastronomije. Tradicionalnoj recepturi nastojimo dati suvremenu interpretaciju te eksperimentirati u fazi odlezavanja." – izjavio je Ivo Kara-Pesic, predsjednik Kinookusa i voditelj Slow Food Dubrovnika.

Prgicu je dodatno kao autohtoni proizvod sa zanimljivom pricom vrijednom predstavljanja prepoznao i na Terra Madre doveo Slow Food konvivij Zagreb Agram u suradnji s Malim placom.

"Velika je stvar za nas biti dio ovog znacajnog dogadjanja koje u fokusu ima ideje i vrijednosti koje Mali plac potice i u koje vjeruje – vracanje hrani s izvora, podrzavanje malih obiteljskih gospodarsatva, poticanje lokalnog uzgoja, odrzavanje starih receptura i ocuvanje vrijednosti okusa koji nestaju pod pritiskom industrije i komercijalizacije." – rekla je Jelena Mikin, organizatorica Malog placa.

Ulazak peljeskog varenika i cesnjaka iz Ljubitovice pod okrilje Slow Fooda iznimno je znacajan prilog zastiti i promociji hrvatskih autohtonih proizvoda, nacina njihovog uzgoja i tradicijskog krajolika te lokalne kulture i gastronomske ponude.

Slow Food je najveci svjetski pokretza zastitu tradicijske poljoprivrede i uzgojne bioraznolikosti. Postoji od 1989. godine, kada ga je u Italiji kao eno-gastronomsku organizaciju osnovao aktivist Carlo Petrini. Naziv Slow Food (spora hrana) izabran je kao odgovor na Fast Food (brzu hranu), s ciljem protivljenja navikama nezdrave prehrane.

Nova zanimljiva gastro-prica Malog placa i Croatian Design Superstorea

S ciljem promocije malih domacih proizvodjaca i upoznavanja posjetitelja s hrvatskim tradicijskim proizvodima, Mali plac i Croatian Design Superstore udruzuju se u novi projekt predstavljanja lokalnih, autohtonih hrvatskih gastro-proizvoda

Iako prvenstveno posvecen hrvatskom dizajnu, Croatian Design Superstore od rujna postaje bogatiji za jedinstvenu gastro-pricu s fokusom na "hranu s izvora", autohtone i prirodno uzgojene hrvatske proizvode koje pod svojom kapom okuplja Mali plac, poznata mala mobilna trznica lokalnih, organskih proizvoda. Jaka poveznica Malog placa i Croatian Design Superstora proizlazi iz, iako fokusom razlicitih, u osnovi zajednickih nastojanja afirmiranja hrvatskog, autohtonog i originalnog, što ovu suradnju cini tek najavom njihovih daljnjih aktivnosti.

"Trudimo se da posjet Supestoreu zaista bude cjelovito i zanimljivo dizajnersko iskustvo u svakom pogledu, kontinuirano koristeci café kao poligon za nove dizajnerske koncepte i ideje – upravo se zato suradnja s Malim placem cini prirodnim korakom naprijed.”, kaze Ira Payer, kreativna direktorica platforme.

Mali plac ce, za pocetak, u Croatian Design Superstoreu gostovati dvije subote, 17. rujna i 1. listopada, a zdrava nabavka sezonskih namirnica, uz kusanje gastro-delicija domacih OPG-ova, moci ce se obaviti oba dana izmedju 10 i 16 sati. Posjetitelji ce u to vrijeme imati priliku i upoznati se s malim proizvodjacima iz raznih regija Hrvatske te doznati sve sto ih zanima o njihovim proizvodima. Na popisu mnogobrojnih namirnica Malog placa su i delicije koje se ne mogu pronaci na uobicajenim prodajnim mjestima, a koje cete ovom prilikom moci kupiti u CDSS-u. Medju njima su i proizvodi Slow Food Internationala – Peljeski varenik i cesnjak iz Ljubitovice, tradicionalni sir prgice, domace suhe smokve, susene eko-rajcice, besvkasni kruh po staroj recepturi, eko-maline i sirove veganske torte.