Mali razgovori

Prenosimo male razgovore s nasim ljudima, farmerima, malim proizvodjacima, suradnicima, istomisljenicima…

 
 
DSCF8743.jpg

Sendy Osmicevic o ZMAG-u i permakulturi ✦ Buro.

Za mene permakultura nije samo nekakva tehnika ili znanje, vec zaista stil zivota. Kada me pitaju koji je moj zivotni moto, uvijek se sjetim svog godisnjaka iz srednje skole u kojem ispod moje slike pise: „Svojim postupcima poboljsati svijet!“ To i dan danas potpisujem. Kroz aktivizam i radom u udruzi ZMAG pokušavam postici taj cilj, ali to je cijelozivotna misija.

 
xDSCF6691.jpg

Jelena Mikin o Malom placu i Malom Food Hubu ✦ Dobra Hrana

Nekako sam osjecala, i jos uvijek osjecam, da smo mi, “suvremeni ljudi”, strasno udaljeni od zemlje, da smo jako, ako ne i potpuno izgubili kontakt s prirodnom hranom i prirodom generalno te da je izrazito vazno taj kontakt ponovno uspostaviti. Sve vise mi se cini da je Mali plac ustvari zato i nastao – naravno, da pruzi mjesto gdje mozete obaviti svoju zdravu nabavku, ali i da pruzi mjesto gdje jednostavno mozete doci u kontakt sa “stvarnom” hranom. Nastali smo i da podsjetimo na vaznost davanja prednosti lokalnom i autohtonom naspram kineskom, malim proizvodjacima naspram velikim lancima, dusi naspram industriji.

 
xxxxDSCF6626.jpg

Cvijeta Biscevic o buducnosti poljoprivrede ✦ Dobra hrana

Vazno je razumjeti kako poljoprivreda, sumarstvo i drugi oblici koristenja zemljista te prerada, prijevoz i skladistenje hrane utjecu na formiranje klime. Razni oblici degradacije tla, krcenje suma, upravljanje stokom i nepravilno zbrinjavanje zivotinjskog izmeta izravno su odgovorni za 1/4 emisija staklenickih plinova. Tome jos valja nadodati kako monokulturna proizvodnja i krcenje suma drasticno utjecu na regionalne hidroloske cikluse, sto samo po sebi mijenja rezim oborina. A tu su jos i pritisci koje poljoprivreda ima na ciklus kruzenja hraniva, gubitak bioraznolikosti i zalihe pitke vode. Dakle, nacin na koji se hranimo utjece na to kako izgleda svijet u kojem zivimo!