ZA SRETAN STOL PUN HRANE S IZVORA
Dobrodošli na web stranice Malog placa s Tavana! Upoznajte nas i naše izlagače, doznajte gdje i kada se održavamo, otkrijte koje nove projekte pripremamo. Vidimo se svake srijede u Branimir centru i, zahvaljujući suradnji s raznim kreativnim projektima, u raznim zanimljivim gradskim prostorima po Zagrebu. Tijekom ljeta u kolovozu i rujnu možete uživati u Malom pikniku na Vranicanijevoj. Jedva vas čekamo!


MALI PLAC + TERRA MADRE DAY: BIORAZNOLIKOST JE VAZNA

Zahvaljujući lokalnom predstavništvu Slow Fooda, Hrvatska se ove godine prvi put pridružuje obilježavanju Terra Madre Daya – dana koji promiče važnost bioraznolikosti i održive proizvodnje lokalne hrane. U društvu čak 160 zemalja svijeta, time daje svoj obol u podržavanju očuvanja autohtonih proizvoda, lokalne gastro-tradicije i kulture te održive proizvodnje hrane, kao i razmjene kreativnosti i znanja unutar Slow Food mreže s ciljem izgradnje bolje budućnosti hrane za sve. Terra Madre Day u Hrvatskoj održat će se u ponedjeljak, 12. prosinca, u Privrednikovom domu u Preradovićevoj 18 u Zagrebu, od 16 do 21 sat, uz zanimljiv program i nekoliko kulinarskih iznenađenja. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.
 
Terra Madre Day događaj je koji će vas približiti izvornoj i prirodnoj hrani, uz stavljanje posebnog naglaska na bioraznolikost i tradiciju. Taj dan bit će posvećen lokalnoj hrani, očuvanju tradicije i načina pripravljanja hrane koji predstavljaju našu gastro-kulturu i identitet. A upravo kroz očuvanje tih tradicija štiti se bioraznolikost našeg okruženja i potiče društveno-ekonomska održivost. ako ćete na stolu Slow Food Zagreb Agrama moći kušati proizvode s prestižnim pečatom Slow Food prezidija – pelješki varenik i češnjak iz Ljubitovice – te degustirati vina od vinara proizvođača varenika i doznati sve o platformi prezidija koji okuplja autohtone sorte i tradicijske proizvode uzgojene na ekološki i tradicionalan način, snažno povezane s lokalnom kulturom i krajolikom. Za drugim stolom moći ćete otkriti zanimljivosti o samoniklom jestivom bilju, dobiti savjete za vrtlarenje iz prve ruke, ali i razmijeniti stare sorte sjemena (OPG Svijet Bilja). Uz to, na Malom placu, poznatoj "mobilnoj" tržnici lokalne organske hrane, moći ćete obaviti svoju zdravu nabavku i priupitati domaće OPG-ovce sve što vas zanima o hrani koju kupujete.
 
U kuhinji vas čekaju posebni gosti – dio gastro-ekipe zanimljivog projekta Gypsy Table, "lutajućih" večera koje se održavaju uvijek na neobičnim i tajnim lokacijama, s posebnim temama, originalnim jelovnicima i različitim gostima chefovima. Na Terra Madre Day dolaze u improviziranoj varijanti pokazati kakve jednostavne a zanimljive delicije mogu pripremiti s pelješkim varenikom i namirnicama domaćih OPG-ova s Malog placa.
 
Terra Madre Day u Hrvatskoj posebnu pažnju posvetit će, kao i ostale zemlje koje ove godine obilježavaju ovaj dan, prvoj međunarodnoj Slow Food kampanji prikupljanja sredstava za nastavak njihovih aktivnosti u formi neprofitne organizacije i održavanje njihove uloge zaštitnika bioraznolikosti, pod nazivom Love the Earth, Defend the Future (Volite Zemlju, obranite budućnost).
 
 


NOVA GASTRO-PRICA MALOG PLACA I CROATIAN DESIGN SUPERSTOREA

S ciljem promocije malih domaćih proizvođača i upoznavanja posjetitelja s hrvatskim tradicijskim proizvodima, Mali plac i Croatian Design Superstore udružuju se u novi projekt predstavljanja lokalnih, autohtonih hrvatskih gastro-proizvoda. Iako prvenstveno posvećen hrvatskom dizajnu, Croatian Design Superstore od rujna postaje bogatiji za jedinstvenu gastro-priču s fokusom na "hranu s izvora", autohtone i prirodno uzgojene hrvatske proizvode koje pod svojom kapom okuplja Mali plac, poznata mala mobilna tržnica lokalnih, organskih proizvoda. Jaka poveznica Malog placa i Croatian Design Superstora proizlazi iz, iako fokusom različitih, u osnovi zajedničkih nastojanja afirmiranja hrvatskog, autohtonog i originalnog, što ovu suradnju čini tek najavom njihovih daljnjih aktivnosti.

"Trudimo se da posjet Supestoreu zaista bude cjelovito i zanimljivo dizajnersko iskustvo u svakom pogledu, kontinuirano koristeći café kao poligon za nove dizajnerske koncepte i ideje – upravo se zato
suradnja s Malim placem čini prirodnim korakom naprijed.”, kaže Ira Payer, kreativna direktorica platforme.

Mali plac će, za početak, u Croatian Design Superstoreu gostovati dvije subote, 17. rujna i 1. listopada, a zdrava nabavka sezonskih namirnica, uz kušanje gastro-delicija domaćih OPG-ova, moći će se obaviti oba dana između 10 i 16 sati. Posjetitelji će u to vrijeme imati priliku i upoznati se s malim proizvođačima iz raznih regija Hrvatske te doznati sve što ih zanima o njihovim proizvodima. Na popisu mnogobrojnih namirnica Malog placa su i delicije koje se ne mogu pronaći na uobičajenim prodajnim mjestima, a koje ćete ovom prilikom moći kupiti u CDSS-u. Među njima su i proizvodi Slow Food Internationala – Pelješki varenik i češnjak iz Ljubitovice, tradicionalni sir prgice, domaće suhe smokve, sušene eko-rajčice, besvkasni kruh po staroj recepturi, eko-maline i sirove veganske torte.

MALI PIKNIK NA VRANICANIJEVOJ

Spajajući koncept prirodne i lokalne hrane te jedinstvenog gornjogradskog ambijenta poznata "mobilna tržnica" Mali plac s Tavana stvara jednu sasvim novu ljetnu priču – Mali piknik na Vranicanijevoj. Jednom tjedno Vranicanijeva poljana pretvara se u ugodnu oazu za ljetno osvježenje Zagrepčana i turista s primamljivim gastro-sadržajem. Predstavljanje malih lokalnih proizvođača i kušanje "hrane s izvora" dobiva potpuno novu dimenziju te se spaja u opuštenu, samoposlužnu varijantu piknik-druženja. Posjetitelji Malog piknika tako se sada mogu još duže zadržati u istraživanju gornjogradskih kutaka, kao i uživati u zanimljivoj gastro-ponudi u ležernoj atmosferi i starogradskom ambijentu. Na Malom pikniku upoznat ćete se s raznolikom gastronomskom ponudom pojedinih regija te zdravim i inovativnim načinima pripreme svježih namirnica, ali i predahnuti na dekicama uz pogled na grad i osvježiti se voćnim i povrtnim koktelima, domaćim vinima, sezonskim voćem, organskim sladoledom I delicijama poput sirovih torti i kozjeg sira ili pak s nogu prigristi neke od raznovrsnih orašastih plodova. U fokusu gastronomske ponude Malog piknika su sezonske namirnice organskog porijeka, uzgojene i proizvedene od lokalnih OPG-ova. Mali piknik održava se na Gornjem gradu do sredine rujna, svake srijede u popodnevnim satima (17 – 21 h). U slučaju lošeg vremena Mali piknik se odgađa, a Mali plac seli u Branimir centar. Događanje organizira Mali plac s Tavana, a podržava Turistička zajednica Grada Zagreba.

OBAVIJEST - Mali piknik 14. rujna se otkazuje zbog loše vremenske prognoze.

Medijski pokrivaju Journal.hr i CroatiaWeek.com.