Jelena Mikin: Mali plac & Mali Food Hub

xDSCF6691.jpg

Razgovor s Jelenom Mikin, jednom od osnivacica Malog placa i Malog Food Huba o projektima (preuzeto iz intervjua za Dobru hranu):

10.1_foto Sanjin Kaštelan.jpg

Objasnite nam ukratko kako je zapocelo vase gastro putovanje?

U jednom trenutku, kao rezultat razlicitih iskustava koje mi je kroz godine zivot servirao, pocela sam promisljati hranu, odnosno postalo mi je vazno sto se nalazi na mom tanjuru. Shvatila sam da moje zdravlje i kvaliteta zivota znacajno ovise o tome sto jedem i ta spoznaja mi je donijela veliku promjenu, prvenstveno u pristupu hrani – vise ju nisam gledala samo kao proizvod ili namirnicu, odjednom sam u njoj vidjela pricu, ljude, nacine, mijene, etiku. Vise nisam mogla kupovati gotove, zapakirane pakete hrane iz ducana, uzivati u jagodama po zimi ili po kljucu vjerovati natpisima “eko” i “domace” na lokalnim trznicama – zeljela sam znati od kuda dolazi hrana koju jedem i kako je uzgojena. To je bio trenutak kada sam zaista postala svjesna onoga sto jedem i mozemo reci da je to bio pocetak mog gastro putovanja.

Uz tu spoznaju i potrebu za uspostavljanjem kontakta s izvorom hrane, stigla je i ideja o uzgoju vlastite hrane. Sada me vec zanimala praksa, zeljela sam poznavati cijeli proces od sijanja do zetve i korak po korak stvarati i obogacivati svoj vrt. To me toliko privlacilo da sam odlucila otici iz grada, zivjeti u prirodi i na zemlji. Pocela sam uciti o permakulturi, biodinamici, organskom uzgoju i povezivati se s istomisljenicima. Bio je to pocetak mog istrazivanja i ucenja u vlastitom vrtu, ali i povezivanja s mnogim malim proizvodjacima koji postuju nacela prirodnog uzgoja. To je prethodilo ideji okupljanja malih lokalnih proizvodjaca organske hrane na jednom mjestu – a ta ideja je kasnije prerasla u Mali plac. 

2_foto Petra Majdak copy.jpg

Kada je nastao Mali plac i kako se razvijao kroz godine?

Nekako sam osjecala, i jos uvijek osjecam, da smo mi, “suvremeni ljudi”, strasno udaljeni od zemlje, da smo jako, ako ne i potpuno izgubili kontakt s prirodnom hranom i prirodom generalno te da je izrazito vazno taj kontakt ponovno uspostaviti. Sve vise mi se cini da je Mali plac ustvari zato i nastao – naravno, da pruzi mjesto gdje mozete obaviti svoju zdravu nabavku, ali i da pruzi mjesto gdje jednostavno mozete doci u kontakt sa “stvarnom” hranom. Takodjer, Mali plac je zamisljen i s ciljem da propituje hranu – od kuda ona dolazi i kako je uzgojena – te da omoguci direktan kontakt potrosaca i malih proizvodjaca. Nastali smo i da podsjetimo na vaznost davanja prednosti lokalnom i autohtonom naspram kineskom, malim proizvodjacima naspram velikim lancima, dusi naspram industriji.

Tako je prije pet godina, u suradnji s Jelenom Ivom Nikolic, krenula prica s Malim placom na Tavanu. U pocetku smo okupljali 20-ak malih proizvodjaca i organizirali Mali plac jednom mjesecno, no zbog velikog interesa brzo smo presli na tjedna dogadjanja te se spustili s tavana u grad. Od tada svake godine mijenjamo okruzenje i pojavljujemo se na razlicitim gradskim lokacijama, nerijetko u suradnji s drugim projektima. Tako smo ustvari i postali prepoznatljivi kao mobilna trznica, što nas uvelike razlikuje od svih slicnih inicijativa koje su se u medjuvremenu pojavile. Takodjer, vrlo cesto se nadjemo i na mjestima gdje nas se najmanje ocekuje, poput Branimir centra ili Tjedna dizajna, i to nam je jako drago.

U zadnje dvije godine pokrenuli smo i nekoliko vlastitih projekata, kao sto su Mali piknik i Mali Food Hub te Mala kuharica.

5_foto Marija Gašparović.jpg

Tko sve sudjeluje u Malom placu i sto se na njemu moze pronaci?

Pod svojom kapom okupljamo vise od 500 malih lokalnih proizvodjaca iz cijele Hrvatske, oni se izmijenjuju tokom godine, a njihovo aktivno sudjelovanje ponajvise ovisi o sezoni i urodu – mnogi imaju vrlo male proizvodnje i ogranicene kolicine proizvoda. Sve ih je vise u ekoloskoj proizvodnji, no ima i onih koji jos nemaju certifikat ili su u prijelaznoj fazi. Prije svega, vazno nam je povjerenje koje gradimo kroz druzenja, razgovore, suradnju i medjusobnu podrsku.

Najvecu paznju pridajemo sezonskoj hrani, no na Malom placu mogu se pronaci i ostali proizvodi iz lokalnog uzgoja i proizvodnje: maslinovo, bucino i konopljino hladno presano ulje, orasasti plodovi, zacini, sokovi, namazi i dzemovi, mastovite zimnice… Tu su i  namirnice koje se rijetko mogu pronaci u prodavaonicama, kao i proizvodi za koje mnogi mozda i ne znaju da se uzgajaju u Hrvatskoj. Primjerice, na Malom placu (naravno ovisno o sezoni) moze se kupiti ekoloski, ali i lokalno uzgojeni proso, heljda, slanutak, lan, azuki grah, bob, leca, cesnjak, ashwaganda, tomatillo, kiwano, feijoa i avokado. Na popisu zanimljivih namirnica, uz vec spomenute, svakako su i crni cesnjak, suseni vrganji, ulje od sikavice, prgica, putar od ljesnjaka i badema, med od creske kadulje, konopljine sjemenke i plavi krumpir.

3_foto Sanjin Kaštelan.jpg

Sto je to tocno Food Hub i sto vas je potaknulo na organizaciju takvog dogadjanja?

U jednom trenutku pozeljeli smo prosiriti format Malog placa, no tako da zadrzimo njegov izvorni oblik i samo ga dodatno “poboljsamo” novim iskustvima. Nakon pokretanja Malog piknika koji je spojio predstavljanje malih, lokalnih proizvodjaca i kusanje domacih proizvoda s opustenim, ljetnim formatom gradskog druzenja, dosao je red na sirenje u vidu projekta koji bi u svom fokusu imao razmjenu ideja i znanja za sve one koji promisljaju o hrani. Zamislili smo mjesto na kojem bismo mogli stvarati dodatne vrijedne sadrzaje te povezati potrosace i proizvodjace, strucnjake i radoznale pojedince. Prepoznali smo se u zajednickim vrijednostima s ekipom iz Travel&Technology HUB-a Gacka18 i jednostavno krenuli u ovu novu avanturu. 

Zelja nam je bila oko jednog centra okupiti sve teme koje se ticu hrane, povezati se s “majstorima zanata”, suradjivati s njima, dijeliti ideje i znanja o odrzivoj i ekoloski odgovornoj proizvodnji i konzumaciji hrane, kao i o kreativnim aspektima poput dizajniranja, stiliziranja i fotografiranja. No nasoj ideji, kao ni nasem karakteru, nikako nije odgovarao klasicni koncept predavanja ili radionica, zato smo osmislili Male razgovore i Male radnje. Rijec je o puno opustenijim formatima, svatko moze sudjelovati kada i kako zeli, doci i pitati sto ga zanima. Kao da sjedite s prijateljima za stolom i trazite savjet za izradu vertikalnog vrta – tako nekako smo zamislili našu pricu. Dogadjanja su besplatna i svatko si ih može “priustiti”, a buduci da ne prate format tecaja, nitko nista ne moze “propustiti”.

Takodjer, bilo nam je vazno da razgovore uvijek prati praksa, zato smo sve aktivnosti zavrtili oko stvaranja zajednickog gradskog vrta, a poceli smo s razmjenom sjemena i sijanjem.

xDSCF6657.jpg

Kako je proslo prvo izdanje Food Hub-a? Jeste li zadovoljni odazivom i reakcijama?

Kratko i jasno – jesmo! Naš cilj je jednostavan, otvoriti vrata svima koji zele biti dio te price, bez obzira na iskustvo. Ako zelite uzgajati vlastitu hranu, a ne znate kako poceti, ako nemate puno iskustva s vrtlarenjem i ne znate na sto sve trebate pripaziti, ako vas zanima sto sve pomaze biljkama da sretnije rastu… tu smo. Svi oni koji nemaju koga pitati za praktican savjet ili nemaju gdje uciti na primjerima dobre prakse iz prve ruke – od sada imaju. Znamo iz vlastitog iskustva da u vrtu Google jednostavno nije dovoljan.

Buduci da smo posijali novi projekt, na prvom izdanju smo, simbolicki, ucili sijati, a sudionici su dobili male prirucnike s uputama i savjetima za sijanje u kuci te zaduzenja za brigu oko posijanih biljaka sve do njihovog presadjivanja na gredice u Hub-ovom malom gradskom vrtu. Nasi iskusni vrtlari i vrtlarice razgovarali su s posjetiteljima o planiranju vrta, kalendaru sijanja i sadnje, skicama i rasporedu povrca u povrtnjaku, razmijenili smo pravu malu hrpu autohtonog sjemenja i na mjesto buduceg vrta posadili nekoliko starih sorti vocaka.

xMALI_FOOD_HUB-24.jpg

Kakav ce biti ritam Food Hub dogadjanja i koje cete teme obradjivati?

Program Malog Food Huba odrzavat ce se jednom mjesecno, a planiramo se baviti sirokim rasponom tema, od prakticnih do kreativnih, s hranom kao zajednickim nazivnikom. Mali Food Hub tako ce, kroz sljedecih nekoliko mjeseci, ugostiti iskusne vrtlare, dizajnere vrtova, permakulturiste, kuhare, nutricioniste, stiliste, fotografe… S temom sijanja i sadnje, kao i razmjenom sjemenja, nastavljamo do svibnja.

Uz spomenute teme, Mali Food Hub bavit ce se i s temama permakulture, urbanih vrtova, dizajna vrtova, stiliziranja i fotografiranja hrane, food dizajna, samoniklog bilja, kompostiranja, samoodrzivosti i ocuvanja bioloske raznolikosti.

xMALI_FOOD_HUB-26.jpg

Sto vas ispunjava?

Sve sto me povezuje s prirodom. U prvom redu to je posvecivanje vremena i paznje sto prirodnijem i humanijem nacinu prehrane i odnosenju prema vlastitom okruzenju. Potom boravak na zemlji i stvaranje vrtova koje vec nekoliko godina, iako zivim u stanu, gradim gdje god stignem. A sve ostale trenutke, trudim se provesti u drustvu zivotinja, sto svojih, sto onih napustenih i zanemarenih – Mali plac je ujedno i jedan od glavnih suradnika projekta Pasica kasica koji pomaze zivotinjama s takvom sudbinom.

xDSCF2589.jpg

Sto najvise volite pripremati u vlastitom domu i koji Vas proizvodi s Malog placa posebno vesele?

Volim pripremati jednostavnu hranu i uvijek mi je najvaznije da su namirnice netretirane i s autenticnim okusom, dalje je sve lako. Svake sezone me nesto drugo “primi” i onda toj namirnici posvecujem najvise vremena u kuhinji – ove godine je to cikla koju sam kuhacom izvrtila na tisucu nacina. Otkako se Mali plac , u suradnji s Petrom Majdak (mali Chef) i Ivom Janes (Zeleni zivot vege mama), otisnuo u kulinarsku avanturu izrade raznih receptura u kojima glavnu ulogu imaju namirnice s Malog placa moram priznati da sam i ja svasta novoga otkrila. To i je bila ideja iz tih recepata, pruziti inspiraciju u kuhinji i pokazati raznovrsne i zanimljive mogucnosti koristenja biljnih namirnica, ozivjeti neke zaboravljene namirnice i podsjetiti na stare okuse. Jer zaista, biljna prehrana je jedan pravi mali svijet obilja i svasta finoga mozemo napraviti u svojoj kuhinji s domacim, sezonskim namirnicama. 

4_foto Sanjin Kaštelan.jpg

Cemu tezite u buducnosti?

Osobno tezim samo jos vecem povezivanju s prirodom, u smislu vlastitog djelovanja i u smislu okruzenja. Tako nekako vidim i Mali plac, da se razvija jos vise u skladu s prirodom, s jos vise brige za okolis i ljude. Vec smo zabranili koristenje tankih plasticnih vrecica, radimo na tome da uvedemo sto ekoloskija rjesenja za svu ambalazu na nasim dogadjanjima, a uskoro cemo imati i zero-waste kutak. Takodjer, razvijamo jos jedan divan projekt koji ce ukljucivati i socijalnu komponentu, a cesto znamo reci da je to projekt zivota Malog placa!

1_foto Petra Majdak.jpg
8_foto Sanjin Kaštelan.jpg
9_foto Marija Gašparović.jpg
3_foto Petra Majdak.jpg
6_foto Sanjin Kaštelan.jpg
1_foto Sanjin Kaštelan.jpg
11.1_foto Sanjin Kaštelan.jpg
9_foto Petar Santini.jpg
10.2._foto Sanjin Kaštelan.JPG
7.1_foto Sanjin Kaštelan.jpg
5_foto Sanjin Kaštelan.jpg