Prirucnik #2: Planiranje vrta i gradnja povisenih vrtnih gredica

PRIRUCNIK #2
— PLANIRANJE VRTA I GRADNJA POVISENIH VRTNIH GREDICA

Preuzmi prirucnik u .pdf-u

PLANIRANJE I SKICIRANJE VRTA

Dobar plan vrta je dobar temelj za uspjesan i sretan vrt, bez obzira je li rijec o velikom ili malom, gradskom ili seoskom vrtu. Kako ga najjednostavnije napraviti i na sto sve treba pripaziti?

1. POPIS IDEJA I ZELJA
Stavite na papir kakav vrt zelite i kako zelite da izgleda te u opis ukljucite sve dijelove koje zelite da vas vrt sacinjava: gredice, staze, ograde, mjesto za kompost i sl. Nacrtajte jednostavan crtez vrta prema idejama.

2. ODABIR MJESTA SADNJE
Definirajte prostor na kojem zelite izgraditi vrt imajuci na umu da vrt dizajniramo u skladu s okolinom. Pripazite pritom da odaberete mjesto na suncanoj strani koje nije direktno izlozeno vjetru, a koje ima pristup vodi i koje, po mogucnosti, nema vece drvece u blizini. Biljkama je idealno ako su na osuncanom mjestu, ali ne i na mjestu koje je u dugom periodu izlozeno prejakom suncu (dobar izbor je primjerice JI strana). Takodjer, biljke vole biti zasticene od vjetra, a udaljenost od veceg drveca umanjuje mogucnost da ce drvece crpiti potrebnu vlagu i minerale iz zemlje.

3. PLAN SADNJE
Sastavite popis biljaka za sadnju i provjerite koje su kompatibilne, a koje se nikako ne podrzavaju. Napravite raspored sadnje pazeci na dobrosusjedske odnose s drugim biljkama, kao i na potrebe svake biljke, ali i plodored (rotacija usjeva svake godine) – tako cete dodatno ojacati biljke, povecati urod i zastititi ih od bolesti i nametnika. Uzmite u obzir i sadnju ljekovitog bilja oko povrtnjaka koje pomaze biljkama da sretnije rastu (npr. neven i kadifica).

4. SKICA VRTA
Nacrtajte detaljnu skicu vrta u mjerilu 1:100 (1 cm na papiru = 1 m u prirodi). Uzmite u obzir sve nepromijenjive elemente kao sto su stupovi i zidovi te objekti u zemlji. Zabiljezite gdje ne mozete dublje kopati, kao i gdje mozete rasporediti povrsinu u obliku trokuta, umjesto cetverokuta za dodatnu ustedu mjesta. Definirajte vrste gredica i njihov oblik te staze za laksi pristup gredicama uz jednu glavnu, siru stazu. Staze bi trebale biti siroke najmanje 30 cm. Ako je vrt na kosini preporuca se gradnja terasa.

GRADNJA POVIŠENIH VRTNIH GREDICA

Povisene vrtne gredice su ucinkovito i organizirano rjesenje za svaki vrt, a savrsene su za uzgoj na manjim parcelama ili nepogodnom tlu. Doslovno se mogu postaviti bilo gdje, lako se velicinom prilagođavaju prostorima i upravo su zato idealan izbor za sve one koji nemaju veliki vrt ili zele uzgajati povrce u gradu.

Prednosti:
• brze se zagrijavaju cime se omogucava ranija sadnja i ranija berba
• osiguravaju vecu kvalitetu tla, bolju drenazu i prozracnost
• poticu bolji rast biljaka, dok je rast korova otezan
• omogucavaju lakse obradjivanje i odrzavanje
• stite biljke od hladnoce
• zadrzavaju kucne ljubimce dalje od plodova
• drze korijenje biljaka dalje od oneciscenog tla i soli
• lako se pretvaraju u plastenik

1. ODABIR MATERIJALA
Najcesci materijal koji se koristi za izradu povisenih gredica je drvo, poput smreke, no prirodni materijal kamen ili opeka jednako su kvalitetni. Ako se koristi neobradjeno drvo vazno je da se prije koristenja zastiti od vlage, a iznutra oblozi vodotpornom podlogom (najlon) kako bi se usporilo truljenje drva. Ne preporuca se koristenje starih i trulih daskaka zbog njihovog kratkog roka trajanja ili drvo zasticeno klasicnim premazima jer kemikalije mogu lako prijeci u tlo, pa i u biljke.

2. DEFINIRANJE OBLIKA I VELICINE GREDICE
Idealna velicina gredica ovisi o potrebama vrtlara. Duzina gredice nije bitna i moze biti od
1 do 6 m. Za sirinu je preporuka da bude maksimalno 150 cm, kako biste mogli sa svake strane gredice doseci sredinu bez da hodate po njoj. Visina gredice moze biti minimalno 15 do 20 cm, no najidealnija za sve povrtnice je dubina oko 40–tak centimetara. Dubina gredice ovisi o biljkama koje sadite, kvaliteti tla i dubini koju doseze korjen biljke – npr. ako je rijec o nepovoljnom tlu, kao sto je glineno ili stjenovito tlo, a planirate saditi biljke s dubokim korjenom u tom slucaju dublja gredica je bolji izbor.

3. IZRADA OKVIRA
Izrezite daske u zadanoj velicini i sastavite okvir u zeljenom obliku. Prilikom postavljanja okvira treba obratiti paznju da su sve strane okvira u ravnini, a ako je tlo neravno, dno gredice mora se izravnati obradom tla ili kamenjem. Gredica treba biti otvorena na vrhu kao i na dnu ogradjenog prostora kako se voda ne bi zadrzavala. Ucvrstite okvir, bilo spojevima na uglovima okvira ili drvenim kolcima zabijenim u zemlju.

4. PRIPREMA ZA SADNJU
Nakon postavljanja okvira dno gredice prekriva se slojem kartona kako bi se sprijecio rast trave i korova. Ovaj sloj takodjer ce privuci gliste koje su zasluzne za stvaranje plodnog tla. Karton treba dobro namociti. Takodjer, dno gredice moze se prekriti zicanom mrezom da se sprijeci prodor stetocina kao sto su krtice. Zatim se gredica ispuni kvalitetnom vrtnom zemljom i sve je spremno za sadnju.
 

Prirucnik #1: Sijanje u kuci

PRIRUCNIK #1
— SIJANJE U KUCI

Preuzmi prirucnik u .pdf-u

1. PLANIRANJE
• napraviti popis biljaka koje zelite posaditi
• napraviti mali raspored  za sijanje u kuci prema datumu zadnjeg mraza(procijenjeno 4. svibnja)

2. NABAVKA SJEMENA I SKLADISTENJE
• nabaviti sjeme iz dobrog provjerenog izvora, pozeljno autohtone stare sorte sjemena
• raspitati se za uvjete pojedinih sorti i zapisati biljeske za svaku sortu posebno (namakati ili ne, drzati na svjetlijem ili tamnijem, toplijem ili hladnijem mjestu, koja temperatura prostora osigurava idealne uvjete, broj dana ili tjedana za klijanje, brzoklijajuce ili sporoklijajuce sjeme, trajnost sorte, vrijeme i dubina sijanja, temperatura i vlaznost tla, koji nametnici su moguci i kako im doskociti…)
• cuvati ih u papirnatim kuverticama i oznaciti svaku imenom, godinom, izvorom
• grupirati ih po abecedi i po mjesecu sijanja (grupe se mogu sloziti u vece papirnate vrecice)
• nabaviti oznake i oznacavati kuvertice (naručiti, posijano i sl.)
• adekvatno skladistiti sjeme do sijanja: na hladnom, suhom i mracnom mjestu, s temperaturom 0–5 °C, do max. 50% vlage (mora biti stabilno mjesto bez naglih promjena vlage i temperature)

3. ODABIR ZEMLJE
• odabrati najkvalitetniju mogucu zemlju za sijanje – rahlu zemlju bez nametnika, steriliziranu ili prosijanu – za pocetnike; najbolje odabrati kvalitetan profesionalni sjetveni supstrat, nikako zemlju za uzgoj loncanica

4. NABAVA PRIBORA
• posude za sijanje koje obavezno imaju rupe na dnu (za odvod viska vode) – od stiropora, plastike (pozeljno ponovno koristene posude od jogurta ili plasticne boce) ili kartona
• podloga
• oznake
• mali vrtlarski dnevnik
• posuda za zalijevanje i spricanje

5. OSIGURAVANJE UVJETA ZA KLIJANJE
• pronaci odgovarajuce mjesto s dovoljno vlage i umjerenom toplinom (vise potrebna za nicanje, niza za rast) – npr. prozorska daska. Do nicanja je dobro staviti posudice iznad radijatora ili elektricnog pokrivaca (sjemenke vole toplinu odozdola), a kad prokliju rasporediti ih po prozorima iznutra. Do nicanja mogu biti u mraku, ali je najsigurnije osigurati svjetlo od trenutka polaganja sjemenke u tlo.
• provjeriti ostale biljeske vezane uz osiguravanje potrebne temperature zemlje i topline prostora ovisno o sorti / vrsti

6. SIJANJE
• izabrati sjeme koje se zeli posijati i pogledati biljeske kako se koje sjeme tocno sije (najcesce mozete reci i po velicini sjemena – manja idu povrsno jer trebaju vise svjetla, veca 2–3 puta svoje velicine u dubinu zemlje)
• napuniti posude zemljom – nikada do vrha, prekriti oko 3/4 posude – blago zaliti zemlju prije sijanja
• napraviti rupu duboku oko 0,5 cm, u rupu poloziti sjeme (moze vise sjemena iste vrste) i dodati tanki sloj zemlje, a nakon sijanja malo poprskati vodom (ili natapkati prsticima)
• ne kombinirati razlicita sjemena u istoj posudici
• oznaciti posude s nazivom sjemena i datumom sijanja
• voditi biljeske – ime / izvor sjemena, datum sijanja, datum klijanja

OPCIJA — za poboljšanje klijanja, vrh posude prekriti prozirnom folijom i probusiti tri rupice na foliji, staviti na toplo mjesto. Nakon nicanja obavezno maknuti foliju i osigurati dovoljan izvor svjetlosti.

7. ODRZAVANJE DO PRESAĐIVANJA SADNICA U ZASEBNE POSUDE
• provjeravati sadnice svakodnevno i zalijevati ih prema potrebi – zemlja uvijek mora biti blago vlazna, ni premokra ni presuha. Zalijevati svaki dan ili svaki drugi dan ovisno o vlaznosti zemlje njezno oko sjemena (nikad direktno po sjemenu ili biljci). Pozeljno je da voda odstoji na sobnoj temperaturi i bude mlaka prilikom zalijevanja.
• u fazi klijanja osigurati toplinu i vlagu (nije nuzna svjetlost), a kad proklija osigurati i dovoljno svjetlosti, 8–12 sati na dan
• osigurati stabilnu sobnu temperaturu 18–20 stupnjeva za nicanje (kasnije se za rast biljaka temperatura prilagodjava ovisno o vrsti)
• po potrebi, ako je tlo zbijeno npr. grubim zalijevanjem, njezno razrahliti tlo kako bi korijenova bala dobila potreban zrak za razvoj
• prozraciti prostoriju, ali ne izlagati biljke propuhu
• voditi biljeske – opisi uvjeta, ideje i savjeti za drugi put

8. PRIPREMA ZA DRUGU FAZU – PRESADJIVANJE SADNICA U ZASEBNE POSUDE
• nakon sijanja, pospremiti ostalo sjeme, provjeriti stanje i pripremiti se za razmjenu sjemena
• pratiti rast biljaka – biljke su spremne za presadjivanje kad niknu 5 cm ili vise i razviju cetiri lista ili vise – vade se najjace i najljepse i presadjuju u zasebne posude

SRETAN RAST!