Prirucnik #2: Planiranje vrta i gradnja povisenih vrtnih gredica

PRIRUCNIK #2
— PLANIRANJE VRTA I GRADNJA POVISENIH VRTNIH GREDICA

Preuzmi prirucnik u .pdf-u

PLANIRANJE I SKICIRANJE VRTA

Dobar plan vrta je dobar temelj za uspjesan i sretan vrt, bez obzira je li rijec o velikom ili malom, gradskom ili seoskom vrtu. Kako ga najjednostavnije napraviti i na sto sve treba pripaziti?

1. POPIS IDEJA I ZELJA
Stavite na papir kakav vrt zelite i kako zelite da izgleda te u opis ukljucite sve dijelove koje zelite da vas vrt sacinjava: gredice, staze, ograde, mjesto za kompost i sl. Nacrtajte jednostavan crtez vrta prema idejama.

2. ODABIR MJESTA SADNJE
Definirajte prostor na kojem zelite izgraditi vrt imajuci na umu da vrt dizajniramo u skladu s okolinom. Pripazite pritom da odaberete mjesto na suncanoj strani koje nije direktno izlozeno vjetru, a koje ima pristup vodi i koje, po mogucnosti, nema vece drvece u blizini. Biljkama je idealno ako su na osuncanom mjestu, ali ne i na mjestu koje je u dugom periodu izlozeno prejakom suncu (dobar izbor je primjerice JI strana). Takodjer, biljke vole biti zasticene od vjetra, a udaljenost od veceg drveca umanjuje mogucnost da ce drvece crpiti potrebnu vlagu i minerale iz zemlje.

3. PLAN SADNJE
Sastavite popis biljaka za sadnju i provjerite koje su kompatibilne, a koje se nikako ne podrzavaju. Napravite raspored sadnje pazeci na dobrosusjedske odnose s drugim biljkama, kao i na potrebe svake biljke, ali i plodored (rotacija usjeva svake godine) – tako cete dodatno ojacati biljke, povecati urod i zastititi ih od bolesti i nametnika. Uzmite u obzir i sadnju ljekovitog bilja oko povrtnjaka koje pomaze biljkama da sretnije rastu (npr. neven i kadifica).

4. SKICA VRTA
Nacrtajte detaljnu skicu vrta u mjerilu 1:100 (1 cm na papiru = 1 m u prirodi). Uzmite u obzir sve nepromijenjive elemente kao sto su stupovi i zidovi te objekti u zemlji. Zabiljezite gdje ne mozete dublje kopati, kao i gdje mozete rasporediti povrsinu u obliku trokuta, umjesto cetverokuta za dodatnu ustedu mjesta. Definirajte vrste gredica i njihov oblik te staze za laksi pristup gredicama uz jednu glavnu, siru stazu. Staze bi trebale biti siroke najmanje 30 cm. Ako je vrt na kosini preporuca se gradnja terasa.

GRADNJA POVIŠENIH VRTNIH GREDICA

Povisene vrtne gredice su ucinkovito i organizirano rjesenje za svaki vrt, a savrsene su za uzgoj na manjim parcelama ili nepogodnom tlu. Doslovno se mogu postaviti bilo gdje, lako se velicinom prilagođavaju prostorima i upravo su zato idealan izbor za sve one koji nemaju veliki vrt ili zele uzgajati povrce u gradu.

Prednosti:
• brze se zagrijavaju cime se omogucava ranija sadnja i ranija berba
• osiguravaju vecu kvalitetu tla, bolju drenazu i prozracnost
• poticu bolji rast biljaka, dok je rast korova otezan
• omogucavaju lakse obradjivanje i odrzavanje
• stite biljke od hladnoce
• zadrzavaju kucne ljubimce dalje od plodova
• drze korijenje biljaka dalje od oneciscenog tla i soli
• lako se pretvaraju u plastenik

1. ODABIR MATERIJALA
Najcesci materijal koji se koristi za izradu povisenih gredica je drvo, poput smreke, no prirodni materijal kamen ili opeka jednako su kvalitetni. Ako se koristi neobradjeno drvo vazno je da se prije koristenja zastiti od vlage, a iznutra oblozi vodotpornom podlogom (najlon) kako bi se usporilo truljenje drva. Ne preporuca se koristenje starih i trulih daskaka zbog njihovog kratkog roka trajanja ili drvo zasticeno klasicnim premazima jer kemikalije mogu lako prijeci u tlo, pa i u biljke.

2. DEFINIRANJE OBLIKA I VELICINE GREDICE
Idealna velicina gredica ovisi o potrebama vrtlara. Duzina gredice nije bitna i moze biti od
1 do 6 m. Za sirinu je preporuka da bude maksimalno 150 cm, kako biste mogli sa svake strane gredice doseci sredinu bez da hodate po njoj. Visina gredice moze biti minimalno 15 do 20 cm, no najidealnija za sve povrtnice je dubina oko 40–tak centimetara. Dubina gredice ovisi o biljkama koje sadite, kvaliteti tla i dubini koju doseze korjen biljke – npr. ako je rijec o nepovoljnom tlu, kao sto je glineno ili stjenovito tlo, a planirate saditi biljke s dubokim korjenom u tom slucaju dublja gredica je bolji izbor.

3. IZRADA OKVIRA
Izrezite daske u zadanoj velicini i sastavite okvir u zeljenom obliku. Prilikom postavljanja okvira treba obratiti paznju da su sve strane okvira u ravnini, a ako je tlo neravno, dno gredice mora se izravnati obradom tla ili kamenjem. Gredica treba biti otvorena na vrhu kao i na dnu ogradjenog prostora kako se voda ne bi zadrzavala. Ucvrstite okvir, bilo spojevima na uglovima okvira ili drvenim kolcima zabijenim u zemlju.

4. PRIPREMA ZA SADNJU
Nakon postavljanja okvira dno gredice prekriva se slojem kartona kako bi se sprijecio rast trave i korova. Ovaj sloj takodjer ce privuci gliste koje su zasluzne za stvaranje plodnog tla. Karton treba dobro namociti. Takodjer, dno gredice moze se prekriti zicanom mrezom da se sprijeci prodor stetocina kao sto su krtice. Zatim se gredica ispuni kvalitetnom vrtnom zemljom i sve je spremno za sadnju.