Najfiniji recept #5: Posirane kruske s peljeskim varenikom

Iako su beskrajno fine takve kakve jesu, kruske nas uvijek uspiju iznenaditi svojim neobicnim kombinacijama. Pristaju dobro pecnici, nadju se cesto u tavi, a uzivaju i u rajnglama za kuhanje. Vole se podjednako pojaviti u drobljencima, pitama, salatama, dzemovima, sokovima i kompotima, kao i otkrivene na tostu ili skrivene u pireu. Sljubljuju se s nebrojenim okusima, a koji im je najdrazi tesko je reci.  Vino, sampanjac, balzamicki ocat, papar, celer, ruzmarin, sir, orasi, med,  cokolada, karamela, cimet, nije vazno, kruska ce biti zadovoljna. mali Chef ih je ovaj put napio Iskrenim vinom i zasladio peljskim varenikom.

01-01.jpg

Kruske posirane u crvenom vinu klasican su primjer kako najjednostavniji sastojci, uz minimalan napor, mogu rezultirati sofisticiranim desertom. Vocka u mirisnoj i barsunastoj kupelji od crvenog vina, prelivena peljeskim varenikom, zavest ce vas kako svojom ljepotom, tako i nestvarno dobrim okusom.

Tajni sastojak ovog recepta je peljeski varenik, dragocjeni sirup koji se dobiva iskuhavanjem mosta najkvalitetnijeg grozđa autohtone hrvatske sorte Plavac mali. Jedan je od najstarijih dodataka jelima u povijesti, zahvaljujuci poznatim vinarskim obiteljima Bartulovic, Milos, Kriz i Vukas, spasen je od zaborava. Zbog njegove snazne veze s lokalnom kulturom i krajolikom, varenik je zastićen unutar Slow Food prezidija, koji okuplja autohtone sorte i tradicijske proizvode uzgojene na ekoloski i tradicionalan nacin. Samo zlicica ovog koncentriranog vitaminskog sirupa, podarit ce kuhanim kruskama sasvim novu dimenziju.

Iako ne posjedujem puno recepata s kruskama, volim ih imati na svom kuhinjskom stolu. Vocka je to za koju vise od bilo koje druge volim kad stoji sama za sebe, neopterecena biskvitima i kremama. Upravo tada njena gracioznost i ljepota dolazi najvise do izrazaja. Najfinija je ubrana netom prije nego sto ce postati trula, pa se i nerijetko za nju kaze da stari dostojanstveno. Kruske kuhane u crnom vinu recept je koji najvise volim pripremati, a ponekad mi je sasvim dovoljno spojiti ju sa sirom i casom dobrog vina ili sampanjca. Za ovaj recept odaberite kvalitetno suho crno vino, koje ce odrediti karakter deserta. Za ovu priliku koristila sam cuveé Iskrenih vina Matkovic.

Srce mi je tuklo, a dah postajao sve kraći. Ne znam više je li to cuvée ili tvoja usta stvarno imaju okus višnje.

IMG_1621-01.jpeg

SASTOJCI ZA 6 OSOBA:
6 vecih kruski (OPG Bastasic)
750 ml crvenog vina (Iskrena vina Matkovic)
1 stapic cimeta
2 lovorova lista
2 zvjezdasta anisa
1 mahuna vanilije
100 g demerera secera
6 zlicica peljeskog varenika (Vinarija Kriz Peljesac)

PRIPREMA:
1. U loncu, dovoljno velikom da kruske stoje uspravno, pomijesajte vino sa secerom i zacinima. Stavite na srednju vatru i pustite da tekucina dodje do laganog vrenja.
2. U medjuvremenu ogulite kruske. Peteljke ostavite, a ako kruska ne moze stajati uspravno, nozicem odrezite donji dio kruske.
3. Dodajte kruske u lonac i kuhajte sve zajedno u pokrivenoj posudi 30 minuta. Kruske povremeno okrenite, kako bi se ravnomjerno skuhale u vinu.
4. Ostavite kruske u sirupu da se ohlade na sobnoj temperaturi, a potom ih stavite u hladnjak na 24 sata. Tako pripremljene kruske mogu stajati do 2 dana u hladnjaku.
5. Kruske posluzite u plitkim zdjelicama sa zlicicom peljeskog varenika. U slucaju da nemate peljeski varenik, reducirajte vino u kojemu ste kuhali kruske.

02-02.jpg

Recepti, styling & fotografija: mali Chef, namirnice: Mali plac

Mali Chef i dalje po zraku kuhacom vrti i kuje nove recepture – sljedeca kreacija iz nase male kuhinje stize uskoro! Do tada nam nema druge nego pratiti Malog Chefa na blogu :: malichef.com :: Facebooku :: facebook.com/malichefpetra :: Instagramu :: instagram.com/mali.chef

Najbolji tek i sretno nepce zele vam mali Chef i Mali plac!