Najfiniji recept #11: Salata od plavog krumpira

Uvijek nam ga je milo gledat', a jos milije jest'. Plavi krumpir je definitivno nas favorit medju svim krumpirima. I to ne samo zbog divne boje kojom ce uljepsati svaki tanjur, nego i zbog niza benefita za zdravlje koje sa sobom nosi, kao i zbog svestranosti koju pokazuje u razlicitim kulinarskim kreacijama. Zanimljivo je i njegovo porijeklo – stize nam ravno iz peruanskih Anda, a obozavali su ga nekadasnji kraljevi Maya i Inka. Ocito s razlogom! mali Chef nam ga otkriva u jednostavnoj kombinaciji s cikorijom i mladim lukom.

IMG_3.jpg

I dok se kod vecine nas znanje o krumpiru zaustavlja na raspoznavanju bijelog i crvenog, ili pak starog i mladog, u svijetu je poznato cak 5000 razlicitih sorti. Jedna od najzanimljivijih je plavi krumpir, koji je ujedno i prvi pronadjeni krumpir. Podrijetlom je iz peruanskih Anda, a bio je omiljeno jelo tadasnjih kraljeva Maya i Inka. Iako je poznat pod nazivom “plavi”, krasi ga divna purpurna boja.

Plavi krumpiri mozete peci, prziti i kuhati. Dobro se slaze sa zacinskim biljem, lukom, kukuruzom ili grahom, bas kao i klasicni krumpir, a njegova neobicna boja kao i blagi orasast okus nikoga ne ostavljaju ravnodusnim. Danas vam donosimo recept u kojem smo plavi krumpir sljubili s cikorijom i mladim lukom. Bila je to ljubav na prvi pogled koja je rezultirala jednom sasvim neobicnom krumpir salatom. Sigurni smo da cete i vi u njoj uzivati poput kraljeva drevnih civilizacija.

IMG_5-2.jpeg

I dok je danas velikom broju ljudi nemoguce zamisliti svoju prehranu bez krumpira, taj cudnovati gomolj  nakon što je u 16. stoljecu zahvaljujuci spanjolskim osvajacima nasao put iz Novog svijeta u Stari, bio je nepozeljna namirnica. Europljani se nikako nisu mogli priviknuti na njegov okus, a buduci da su mu listovi bili otrovni, dobio je reputaciju kao nesto što treba izbjegavati.

SASTOJCI ZA 4 DO 6 OSOBA:
1 kg plavog krumpira (SD projekt)
2 glavice cikorije (SD projekt)
4 mlada luka (Slatko moje zeleno – Opg Hursa)
bijeli vinski ocat
ulje
sol i papar

PRIPREMA:
1. Plavi krumpir skuhajte u ljusci, ogulite i narezite na deblje ploske. Plavi krumpir uvijek kuhajte u ljusci jer ce u protivnom izgubiti svoju lijepu boju.
2. Jos vruci krumpir zacinite s uljem i soli. Dodajte i malo hladne vode jer ce zbog toga salata biti puno socnija.
3. U ohladjeni krumpir stavite narezanu cikoriju i mladi luk narezan na kolutiće. Zacinite solju, paprom, octom i s jos ulja po potrebi.

IMG_2.jpeg