Najfiniji recept #1: Socivo

Prvo pa socivo je na stolu. Taman za ove preuranjene jesenske dane. Nakon dva tanjura ovog najfinijeg variva na svijetu sretno smo uzdahnuli (jos bismo mi koji tanjur, ako ne i cijelu rajnglu, ali neke granice valjda postoje). 

unnamed copy.jpg

Za sve ljubitelje mahunarki, domacih jednostavnih jela ili pak onih koji svoju zivotnu filozofiju temelje na vegetarijanskoj ishrani mali Chef i Mali plac pripremili su socivo. Recept za ovo jelo velikodusno je s nama podijelila gospodja Masa iz Stankovaca koja ga svojim ukucanima kuha dugi niz godina, a njezin jedini savjet je da se koriste kvalitetne mahunarke domacih proizvodjaca i naravno vrhunsko maslinovo ulje, na kojem nikako nemojte stedjeti.

Socivo je pravo seljacko jelo, poznato duz cijele obale Jadrana i njenog zaledja. S obzirom na raznovrsnost mahunarki koje stavljamo u socivo, 'prizemljenost' ovog jela je neupitna.

Mahunarke su ukusan i zdrav izvor proteina, prirodno su siromasne mastima i kolesterolom, a bogate vlaknima, kalijem, zeljezom i magnezijem. Bitno je napomenuti da nisu samo sjajne za vas novcanik i struk, vec spadaju i u skupinu super odrzive hrane buduci da su biljke koje imaju svojstva fiksiranja dusika koji doprinosi povecanju plodnosti tla te ima pozitivan utjecaj na okolis. Kako su bogate proteinima, idealan su nadomjestak za meso.

Recept ce vas ocarati jednostavnoscu pripreme jer se sve stavi kuhati u isto vrijeme i gotovo je kad sve grahorice omeksaju. Rezultat je naizgled jednostavno jelo, ali izuzetno bogate teksture i okusa.

unnamed.jpg

SASTOJCI ZA 6 OSOBA:
150 g slanutka (OPG Rapic - Ljubitovica)
150 g jari graha (OPG Rapic - Ljubitovica)
150 g kukuruza (SD projekt)
150 g jecma (SD projekt)
100 g graha tresnjevca (Opg Silvija Jurcevic)
1 luk (SD projekt)
3 cesnja cesnjaka (Opg Pismarovic)
maslinovo ulje
lovorov list
sol i papar

PRIPREMA:
1. Grahorice dan ranije namocite.
2. Jari grah prokuhajte i prvu vodu bacite.
3. Na maslinovom ulju dinstajte luk, dodajte nasjeckani cesnjak i na to isprane grahorice.
4. Zalijte vodom, dodajte lovorov list i kuhajte 2 do 2 i pol sata tj. dok sve grahorice ne omeksaju.
5. Zacinite s paprom i soli te tijekom kuhanja dodajte vode ako je potrebno.
6. Servirajte u dubokom tanjuru i obavezno zacinite maslinovim uljem.

IMG_0783-01.jpeg

Recepti, styling & fotografija: mali Chef, namirnice: Mali plac

Mali Chef i dalje po zraku kuhacom vrti i kuje nove recepture – sljedeca kreacija iz nase male kuhinje stize uskoro! Do tada nam nema druge nego pratiti Malog Chefa na blogu :: malichef.com :: Facebooku :: facebook.com/malichefpetra :: Instagramu :: instagram.com/mali.chef

Najbolji tek i sretno nepce zele vam mali Chef i Mali plac!